More nonsense for teachers to avoid

Pedro De Bruyckere recommended this post at the ‘Evidence into Practice’ education blog, debunking NLP as one of the many persistent myths that invaded education over the last decades.

Evidence into Practice

I recently ran a staff survey asking for comments and suggestions about our peer-coaching programme. Within this questionnaire, I also asked what teachers would find interesting to read on this blog and one response asked for something on using Neuro Linguistic Programming as an effective way of communicating to students.

So, here’s a whirlwind tour of NLP and a brief explanation for why it’s utterly misleading nonsense.

What is NLP?

NLP began back in the 1970s as a systematic approach to understanding how charismatic individuals managed to quickly form a rapport and manipulate others. It developed as a form of psychotherapy, ostensibly reproducing the way that skilled therapists created rapport with their clients. The basic idea is that our picture of the world is a subjective representation based on the five senses and that by manipulating these sense-based subjective representations, the behaviour of individuals can be modified.

NLP claims that…

View original post 2.027 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Eén reactie naar “More nonsense for teachers to avoid”

  1. Ik vond het eigenlijk wel een betrouwbare indicator: Als iemand als Emile Ratelband het omarmt, is de kans groot dat je nog maar eens grondig moet kijken of en hoe het werkt…

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: