Ik ben betalende abonnee van de Marshall Memo. Deze Memo, gepubliceerd sinds 2003 door Kim Marshall, is ontworpen om schoolhoofden, docenten, onderwijsbeleidsmakers, enzovoorts op de hoogte/goedgeïnformeerd te houden over onderwijsrelevant onderzoek en ‘best practices’. Kim maakt gebruik van zijn ervaring als docent, schoolhoofd, bovenschoolse leider, onderwijsbestuurder en onderwijsconsulent om het werk van anderen lichter te maken door op te treden als een soort “aangewezen-lezer.” In het kader van mijn reproductie van zijn werk, zegt Kim, dat men mag individuele samenvattingen uit zijn Memo verspreiden indien zowel de Marshall Memo als de originele bronnen en auteurs vermeld zijn. Dus, bij dezen.

In zijn nieuwe Memo stond een samenvatting van het volgende onderzoek dat gepubliceerd werd in Review of Educational Research (referentie onderaan). Hoewel het in het Engels is (sorry, geen tijd om het te vertalen), denk ik dat het voor docenten en schoolhoofden maar ook medewerkers in het HO.

In this Review of Educational Research article, Susan Brookhart (Duquesne University), Thomas Guskey (University of Kentucky), Alex Bowers (Columbia University), James McMillan (Virginia Commonwealth University), Jeffrey Smith and Lisa Smith (University of Otago), and Michael Stevens and Megan Welsh (University of California/Davis) review a century of research on grading practices. Some key conclusions:

 • Grades convey important information. Over the years, grades have been maligned by researchers and psychometricians as subjective and unreliable measures of student achievement. Actually, grades are useful indicators of things that matter to students, teachers, parents, schools, and communities, and they are more accurate predictors of high-school completion and transition to college than standardized test scores. In addition, when grades are aggregated from individual pieces of student work to report card or course grades and GPA, their reliability increases. For example, the reliability of overall college grade-point averages is estimated at .93.
 • Grades are multidimensional. They often include noncognitive information that teachers value, including effort, motivation, improvement, work habits, attention, engagement, participation, and behavior. That’s probably why grades are more accurate than test scores at predicting downstream success; it’s now clear that noncognitive factors play an important role. (“Although noncognitive skills may help students develop cognitive skills,” say the authors, “the reverse is not true”). Teachers typically distinguish between noncognitive factors and academic ability on the one hand and other factors they believe should not be factors in grading: gender, socioeconomic status, and personality.
 • Grades have a subjective element. Each teacher’s values come into play, including a desire to help all students be successful and wanting to be fair – i.e., the feeling that kids who worked hard shouldn’t fail, even if they haven’t learned. “Although measurement experts and professional developers may wish grades were unadulterated measures of what students have learned and are able to do,” say the authors, “strong evidence indicates that they are not.” Over the years, researchers have attributed variations in teachers’ grades to a number of factors: the rigor of the learning task; the actual quality of student work; the grading criteria; the grading scale; how strict or lenient the teacher was; and teacher error.
 • Transparency is important. Problems arise when teachers aren’t clear with students, parents, and colleagues about what goes into grades. When that happens, grades can convey inaccurate and misleading information.
 • Grading practices have improved. Early researchers found fault with teachers for giving different grades to the same piece of student work. But teachers in these studies were often flying blind; they weren’t given the grading criteria. Recent studies have shown that with clear rubrics and proper training, teachers can achieve an impressive level of inter-rater reliability.
 • Grades are only the tip of the iceberg. What could explain why students who tried hard didn’t master the intended learning outcomes? There are several possibilities:
  • The learning goals were developmentally inappropriate.
  • Students lacked readiness or appropriate prior instruction to master the material.
  • The teacher didn’t make clear what students were expected to learn.
  • The curriculum materials weren’t appropriate.
  • The teacher didn’t instruct students in appropriate ways, including using formative assessments to catch learning problems and help struggling students in real time.

In other words, say the authors, “Research focusing solely on grades typically misses antecedent causes. Future research should make these connections… Investigating grading in the larger context of instruction and assessment will help focus research on important sources and causes of invalid or unreliable grading decisions.”

Brookhart, S., Guskey, T., Bowers, A., McMillan, J.,  Smith, J., Smith, L., Stevens, M., & Welsh, M. (2016). A century of grading research: meaning and value in the most common educational measure. Review of Educational Research, 86, 803-848. http://bit.ly/2i31I1D; Brookhart can be reached at brookhart@duq.edu.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Paul Kirschner

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Category

English, evidence-based, onderwijs, onderzoek

Tags

, ,