Op 24 februari schreef Paul Kirschner op dit forum een stuk getiteld ‘Snel de Put Dempen? Effecten van Motivatie en Betrokkenheid?’.  Als zijn conclusie klopt dat “intrinsieke motivatie zich niet vertaalt in hogere leerprestaties” kunnen wij docenten ons een hoop energie besparen. Dan hoeven wij ons niet meer in te spannen om leerlingen te motiveren. Echter het stuk roept onmiddellijk de nodige vragen op. Hierbij mijn reactie.

Motivatie, het ongelijk van Ryan en Deci, Paul Kirschner, als verschenen in Didactiefmrt 2016blz392016-02-28 16.14.41_cr kleiner bestandBeste Paul,

Ik ben blij om te lezen dat je je in je antwoord aan Hartger verontschuldigt met de woorden: “mijn excuses als ik het idee heb gegeven dat ik het over D & R had.”

Ik heb echter ook je column in de laatste Didactief gezien. Met toch echt in dubbel grote letters de titel: “Motivatie, het ongelijk van Ryan en Deci”.

Dat is geen suggestie meer dat je het over Deci & Ryan hebt, maar een regelrecht afserveren van beider Self-Determination Theory. Veel mensen die Didactief wel lezen en dit blog misschien niet, zijn nu wel heel erg op het verkeerde been gezet. Ga je je in Didactief ook verontschuldigen?

Appels zijn geen peren

Daarnaast ben ik benieuwd naar je antwoord op de reactie van Ron Weerheijm. Die vraagt zich daarin af in hoeverre …

als ‘rekenen’ opschaalbaar is naar een brede inhoud van onderwijs, ofwel of een enkele tool op eenzelfde manier benaderd kan worden als een groot idee als ‘je willen ontwikkelen’ of ‘interesse hebben in de wereld om je heen’.

Ik wil dat graag nog wat sterker formuleren: Hoe kan het dat je een onderzoek onder basisschoolkinderen en uitsluitend betrekking hebbend op hun rekenmotivatie gebruikt om te concluderen dat het motiveren van pubers op middelbare scholen in Nederland zinloos is? Er lijkt me een groot verschil in bv gezeglijkheid van basisschoolkinderen en pubers te bestaan. Daarnaast is ‘leuk vinden’ een betrekkelijk versimpelde definitie van motivatie. Tenslotte is het de vraag hoe de wel/niet gemotiveerde kinderen daarna verder zijn begeleid. Allemaal zaken die niet duidelijk worden uit jouw beschrijving van het onderzoek maar die wel grote invloed hebben op de onmogelijkheid van overdracht van hun conclusie naar onze situatie.

Geloven of bewezen

Ook ik heb maar eens een handboek opengeslagen: Handbook of motivation at school uit 2009 waarin ook Ryan en Deci op de pagina’s 171 t/m 195 uitgebreid ingaan op de implicaties van de Self-Determination Theory op schoolse motivatie. Ze geven daar de nodige referenties van onderzoeken waarin de hypothese dat meer motivatie tot betere leerresultaten leidt bevestigd wordt (zie pagina 175).

Ook nadien zijn er meerdere bevestigende artikelen verschenen. Het zou natuurlijk kunnen dat alle niet-bevestigende artikelen in de prullenbak verdwenen zijn, maar vooralsnog ga ik uit van een reeds behoorlijk onderbouwde en vaak bevestigde hypothese. Zijzelf schrijven letterlijk:

Indeed, there is a large literature at this point on such effects of controlling versus autonomy-supportive approaches to learning. These studies [… ] indicate that students tend to learn better when they are intrinsically motivated, especially on heuristic tasks or those requiring conceptual development and understanding.

Geen goeroes, geen adepten, wél degelijk wetenschappelijk onderzoek.

Poten in de klei

Ik ben 38 jaar docent geweest in onder- en bovenbouw van het mavo/havo/vwo en was daarnaast 25 jaar schoolcounselor. Met beide poten in de klei pal naast die sloot die nu wel erg gevaarlijk aan het worden is. Maar gelukkig ben ik geen koe. In beide niet-koe-rollen heb ik ruime hoeveelheden niet-gemotiveerde leerlingen in klas en spreekkamer gehad. Misschien verbaast het jou, maar ik heb bij velen meegemaakt hoe het gebruiken van de principes van de Self-Determination Theory tot een toenemende motivatie leidde.

Motivatie leidt in eerste instantie vooral tot ‘iets willen’. En jongeren missen vaak de metacognitie en het doorzettingsvermogen nog om dat ‘willen’ om te zetten in ‘meer gaan doen’. Zodra je ze ook ook bij dit laatste ondersteunt zie je de leerresultaten omhoog schieten. Hoe zulke motivatie-gesprekken in hun werk gaan kun je lezen in een eerder blog van mij op Onderzoek Onderwijs. Of lees de meer recente artikelen van mijn hand op mijn website.

Verder onderzoek?

Uiteraard vormen bovenstaande ervaringen slechts een hypothese op basis van anekdotisch bewijs van een werker in het veld. Daarnaast echter hoor ik van de docenten in mijn trainingen (inderdaad: over hoe je leerlingen motiveert) ook zeer regelmatig zeer positieve berichten van deze strekking.
Het zou dus mooi zijn om dit nog eens met goed en valide onderzoek te checken. Iets voor jou misschien? Ik ben bang van niet zo leid ik af uit je antwoord aan Hartger:

… maar ik blijf een onderzoeker naar en voorstander van goede instructie.

Klinkt sterk alsof je sommige uitkomsten wel erg veel liever wilt geloven dan andere.

Bronnen

Ryan, R.M. en Deci, E.L. (2009). Promoting Self-Determined School Engagement: Motivation, Learning, and Well-Being. In K.R. Wentzel & A. Wigfield (Eds.), Handbook of Motivation at School (pp 171-195). New York and London, Routledge, Taylor & Francis Group.

Hier vind je ongeveer alle vroegere en recente wetenschappelijke artikelen over de Educatieve kant van de Self-Determination Theory.

15
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
14 Comment threads
1 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jan LepeltakDick van der WaterenPieter de VriesDirk van der WulpPaul Kirschner Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] van de motivatietheorie waar Paul Kirschner kritische vragen bij stelt en waar anderen weer zijn ‘ongelijk’ beargumenteren. Die dus. Zelf geloof ik er wel in, in die theorie, maar dit even […]

trackback

[…] Antwoord van Dirk van der Wulp op de blog van Paul Kirschner over de effecten van motivatie en betrokkenheid.. […]

trackback

[…] Op 24 februari schreef Paul Kirschner op dit forum een stuk getiteld ‘Snel de Put Dempen? Effecten van Motivatie en Betrokkenheid?’. Als zijn conclusie klopt dat “intrinsieke motivatie zich niet vertaalt in hogere leerprestaties” kunnen wij docenten ons een hoop energie besparen. Dan hoeven wij ons niet meer in te spannen om leerlingen te motiveren. Echter het stuk roept onmiddellijk de nodige vragen op. Hierbij mijn reactie.  […]

trackback

[…] Op 24 februari schreef Paul Kirschner op dit forum een stuk getiteld ‘Snel de Put Dempen? Effecten van Motivatie en Betrokkenheid?’. Als zijn conclusie klopt dat “intrinsieke motivatie zich niet vertaalt in hogere leerprestaties” kunnen wij docenten ons een hoop energie besparen. Dan hoeven wij ons niet meer in te spannen om leerlingen te motiveren. Echter het stuk roept onmiddellijk de nodige vragen op. Hierbij mijn reactie.  […]

Jan Lepeltak
Gast

Ik waardeer Paul Kirschner’s artikelen zeer. Hij heeft vaak een oorspronkelijke kijk op de dingen, maar soms is hij ook een beetje de Midas Dekkers onder de onderwijskundigen.

Pieter de Vries
Gast

Mijn enthousiasme over deze online discussie is intussen bekoeld, Ik zou zeggen, ga ergens anders deze vete uitvechten en vermoei de paar lezers, die nog overgebleven zijn niet meer met dit soort gehakketak.

Paul Kirschner
Lid

…en nu inhoudelijk. Ik zou je willen vragen mijn blog te lezen met dezelfde zorg als het geschreven is: Mbt betrokkenheid “De auteurs concluderen: “[D]eze resultaten lijken in strijd zijn met de heersende orthodoxie van onderwijsmensen dat hoe meer ontdekkingsgericht het onderwijs is, hoe groter de kans is dat ze een sterkere wetenschappelijke geletterdheid verwerven”.” Let wel op het woord lijken en wel dat het in strijd is met de orthodoxie en NIET dat het faliekant fout is of dat het opgeschaald kan worden van de natuurwetenschappen naar alles. Mbt motivatie: “De auteurs schrijven dat hun “resultaten gaan tegen de… Lees verder »

Paul Kirschner
Lid

Als je mijn tweet hierover had gelezen, dan had je gezien dat de redactie van Didactief de titel van het stuk hebben bedacht zonder overleg met mij. Daar heb je als auteur in een blog te lezen. Mijn titel was de titel op mijn blog op deze site. Zo gaat het blijkbaar in kranten en tijdschriften; auteurs schrijven de artikelen en redacteuren verzinnen de koppen.

Guido Everts
Gast

Wat ik na jaren nog van Deci & Ryan weet is het leerzame en naar ik meen bewezen onderscheid tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. De intrinsieke motivatie is weliswaar de betere, want authentiekere en sterkere, maar moeilijk inzetbaar in het onderwijs, want ongevoelig voor beloning. Is het een idee (ik volg de literatuur al jaren niet meer) om intrinsieke motivatie initiële motivatie te noemen en extrinsieke motivatie conclusieve motivatie? Nogmaals, ik volg de literatuur al lange tijd niet meer, maar ben zowel in praktijk als in theorie altijd druk geweest met dat intrinsieke. Hoe je het ook wendt of keert,… Lees verder »

Jan Tishauser
Gast

De oplossing voor deze discussie is nogal voor de hand liggend: Dirk van der Wulp is ervan overtuigd, dat hij een methode heeft om de motivatie van leerlingen te verhogen en dat die verhoogde motivatie terug te zien is in de resultaten. Daar moet wel een onderzoeksontwerp voor mogelijk zijn. Toon het maar aan Dirk! Paul wil vast wel helpen met het onderzoeksontwerp.

Pieter de Vries
Gast

Alle waardering voor dit soort online discussies. Motivatie is en blijft een belangrijk item en daarom hebben we aan de TU in samenwerking met Stanford geprobeerd om de ‘affirmation theory’ te testen bij het gebruik van MOOCs. Deze theory is op het eerste oog vergelijkbaar met de ‘self-determination’ theory, zoals hierboven beschreven. De ‘affirmation theory’ stoelt op jarenlange ervaring en gevalideerd onderzoek. Carol Dweck heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld en zij is op YouTube te zien en horen, waar ze uitlegt wat deze theorie inhoudt. Een belangrijk element daarbij is de ‘fixed and growth mindset’. Heb je een ‘fixed… Lees verder »

About Dirk van der Wulp

Dirk van der Wulp (1949) is sinds 2002 trainer en coach op het gebied van Oplossingsgericht werken (vooral voor gespecialiseerde leerlingbegeleiders/counselors/vertrouwenspersonen) en Oplossingsgerichte Motivatie (vooral voor docenten, mentoren, kernteams). Voorheen was hij gedurende 38 jaar docent Biologie en gedurende ongeveer 25 jaar schoolcounselor.

Latest Posts By Dirk van der Wulp

    Category

    onderwijs, onderzoek, praktijk

    Tags

    , , , ,