We hebben hier al eens eerder geschreven over de idiote omstandigheid dat van leraren wordt verwacht dat ze bij blijven op hun vakgebied, maar tegelijkertijd voor een ‘paywall’ komen als ze werkelijk een interessant artikel willen gaan lezen. Open access maakt in elk geval een deel van de literatuur toegankelijk voor wie niet aan een onderzoeksinstituut verbonden is, maar gewoon voor de klas staat.

Hierbij een link naar Guide to Open Access Journals met dank aan Sally Roy van Online Schools, die me hierop opmerkzaam maakte.

Dat verandert nog steeds niets aan de situatie dat we voor veel interessante artikelen terechtkomen bij uitgevers als Elsevier, Wiley, Taylor & Francis enz. die tussen €20 en €50 durven te vragen voor een artikel. Wetenschappelijke uitgeverijen horen wereldwijd tot de meest winstgevende ondernemingen. Die winst behalen ze grotendeels door geld te vragen voor verslagen van onderzoek dat in de meeste gevallen met belastinggeld is betaald.

Open access is een antwoord op het monopolie van commerciële uitgeverijen en hoewel de meest gerenommeerde en frequent geciteerde tijdschriften nog steeds in handen zijn van die uitgeverijen, is een groeiend aantal tijdschriften van hoog niveau vrij toegankelijk. Daar kunnen we al veel van onze gading vinden. Voor de rest blijven we afhankelijk van onze vrienden die aan een universiteit of hogeschool werken, die een gillend duur abonnement hebben op het tijdschrift dat we willen lezen.

Hierbij nog eens een oproep aan de het Ministerie van OCW ook leraren in het PO en VO gratis toegang te geven tot de literatuur die ze moeten lezen om onderwijskundig bij te blijven. Als dat te duur zou zijn, geef dan tenminste academische opleidingsscholen een abonnement.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderzoek