We hebben hier al eens eerder geschreven over de idiote omstandigheid dat van leraren wordt verwacht dat ze bij blijven op hun vakgebied, maar tegelijkertijd voor een ‘paywall’ komen als ze werkelijk een interessant artikel willen gaan lezen. Open access maakt in elk geval een deel van de literatuur toegankelijk voor wie niet aan een onderzoeksinstituut verbonden is, maar gewoon voor de klas staat.

Hierbij een link naar Guide to Open Access Journals met dank aan Sally Roy van Online Schools, die me hierop opmerkzaam maakte.

Dat verandert nog steeds niets aan de situatie dat we voor veel interessante artikelen terechtkomen bij uitgevers als Elsevier, Wiley, Taylor & Francis enz. die tussen €20 en €50 durven te vragen voor een artikel. Wetenschappelijke uitgeverijen horen wereldwijd tot de meest winstgevende ondernemingen. Die winst behalen ze grotendeels door geld te vragen voor verslagen van onderzoek dat in de meeste gevallen met belastinggeld is betaald.

Open access is een antwoord op het monopolie van commerciële uitgeverijen en hoewel de meest gerenommeerde en frequent geciteerde tijdschriften nog steeds in handen zijn van die uitgeverijen, is een groeiend aantal tijdschriften van hoog niveau vrij toegankelijk. Daar kunnen we al veel van onze gading vinden. Voor de rest blijven we afhankelijk van onze vrienden die aan een universiteit of hogeschool werken, die een gillend duur abonnement hebben op het tijdschrift dat we willen lezen.

Hierbij nog eens een oproep aan de het Ministerie van OCW ook leraren in het PO en VO gratis toegang te geven tot de literatuur die ze moeten lezen om onderwijskundig bij te blijven. Als dat te duur zou zijn, geef dan tenminste academische opleidingsscholen een abonnement.

9
Reageer op dit artikel

avatar
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Hoe gebruiken we kennis over leren? | Educatieve uitgeverij TumultOpen access journals in education | BiblioInspi...Machiel KarelsDick van der WaterenAle Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] Ik werd vandaag geattendeerd op deze blog. Hierin gaat het over de toegankelijkheid van wetenschappelijke kennis. Aardig om te […]

trackback

[…] We hebben hier al eens eerder geschreven over de idiote omstandigheid dat van leraren wordt verwacht dat ze bij blijven op hun vakgebied, maar tegelijkertijd voor een 'paywall' komen als ze werkeli…  […]

Machiel Karels
Gast

Wellicht een interessant initiatief op dit vlak: http://wij-leren.nl/
Hier zijn zeer veel artikelen van gerenommeerde auteurs beschikbaar voor een breed publiek. De kerngedachte achter deze site is de onderlinge samenhang van onderwijskundige thema’s. De kennis is op verschillende niveaus van diepgang beschikbaar.

Jeroen Clemens
Editor

Hear, hear. Dat zou zeker moeten. Dan hopen we dat ook wat meer docenten goede literatuur gaan lezen

Annelies Bon (@anneliesbon)
Gast

Ik kreeg onlangs als alumnus van de uva een account met toegang tot veel databases enzo.

De koninklijke bibliotheek biedt goedekope abonnementen, met toegang tot zeer veel publicaties en tijdschriften.

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderzoek