We hebben hier al eens eerder geschreven over de idiote omstandigheid dat van leraren wordt verwacht dat ze bij blijven op hun vakgebied, maar tegelijkertijd voor een ‘paywall’ komen als ze werkelijk een interessant artikel willen gaan lezen. Open access maakt in elk geval een deel van de literatuur toegankelijk voor wie niet aan een onderzoeksinstituut verbonden is, maar gewoon voor de klas staat.

Hierbij een link naar Guide to Open Access Journals met dank aan Sally Roy van Online Schools, die me hierop opmerkzaam maakte.

Dat verandert nog steeds niets aan de situatie dat we voor veel interessante artikelen terechtkomen bij uitgevers als Elsevier, Wiley, Taylor & Francis enz. die tussen €20 en €50 durven te vragen voor een artikel. Wetenschappelijke uitgeverijen horen wereldwijd tot de meest winstgevende ondernemingen. Die winst behalen ze grotendeels door geld te vragen voor verslagen van onderzoek dat in de meeste gevallen met belastinggeld is betaald.

Open access is een antwoord op het monopolie van commerciële uitgeverijen en hoewel de meest gerenommeerde en frequent geciteerde tijdschriften nog steeds in handen zijn van die uitgeverijen, is een groeiend aantal tijdschriften van hoog niveau vrij toegankelijk. Daar kunnen we al veel van onze gading vinden. Voor de rest blijven we afhankelijk van onze vrienden die aan een universiteit of hogeschool werken, die een gillend duur abonnement hebben op het tijdschrift dat we willen lezen.

Hierbij nog eens een oproep aan de het Ministerie van OCW ook leraren in het PO en VO gratis toegang te geven tot de literatuur die ze moeten lezen om onderwijskundig bij te blijven. Als dat te duur zou zijn, geef dan tenminste academische opleidingsscholen een abonnement.

Join the conversation! 9 Comments

 1. Ik kreeg onlangs als alumnus van de uva een account met toegang tot veel databases enzo.

  De koninklijke bibliotheek biedt goedekope abonnementen, met toegang tot zeer veel publicaties en tijdschriften.

  Reply
  • Hallo Annelies,
   Dank voor je reactie.
   Geeft dat account ook toegang tot de betaalde tijdschriften? En kan elke UvA-alumnus dat aanvragen?
   Waar kun je dat KB-abonnement aanvragen?

   Reply
   • Via de website van de KB. Kost normaal 15 euro en als je bij de O.U. zit iets van 7,50. Suc6

   • OK. Werkt, al blijft het voor sommige tijdschriften lastig de pdf van een artikel te downloaden.
    Bedankt voor de tip.

   • Let op: Van veel tijdschriften zijn de nieuwste afleveringen niet gratis beschikbaar. Hierbij het antwoord dat ik van de KB kreeg op mijn vraag hoe dat zit:
    “De nieuwste jaargangen van in JSTOR opgenomen tijdschriften zijn niet gratis. Veelal zijn de laatste 5 jaargangen niet vrij beschikbaar. Tot voor kort konden ze dan ook niet gevonden via JSTOR.”

 2. Hear, hear. Dat zou zeker moeten. Dan hopen we dat ook wat meer docenten goede literatuur gaan lezen

  Reply
 3. Wellicht een interessant initiatief op dit vlak: http://wij-leren.nl/
  Hier zijn zeer veel artikelen van gerenommeerde auteurs beschikbaar voor een breed publiek. De kerngedachte achter deze site is de onderlinge samenhang van onderwijskundige thema’s. De kennis is op verschillende niveaus van diepgang beschikbaar.

  Reply
 4. […] We hebben hier al eens eerder geschreven over de idiote omstandigheid dat van leraren wordt verwacht dat ze bij blijven op hun vakgebied, maar tegelijkertijd voor een 'paywall' komen als ze werkeli…  […]

  Reply
 5. […] Ik werd vandaag geattendeerd op deze blog. Hierin gaat het over de toegankelijkheid van wetenschappelijke kennis. Aardig om te […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderzoek