My answer to the question in the title is a reluctant yes. Some teachers certainly can be researchers, but most, as the author of this post, Marc Smith, points out, lack the necessary training. I am less reluctant to answer positively the question whether teachers should be researchers. Teachers should definitely do research in their classroom, although not necessarily the kind of randomised double blind field trials that academic researchers might prefer. In my opinion, teachers should try to develop a scientific approach to their own teaching. This means that we view teaching as a continuous experiment of trial and error of our teaching practice. John Hattie’s 8 Mindframes may offer a framework for this process. What works and does not work is essentially judged on the basis of our own observations, requiring some sort of standardisation. It would even be better if we could collaborate with academic researchers and compare data from different classes and schools, as suggested in this post, but I see no reason for us to wait for that to happen.

Pedro De Bruyckere alerted me to this interesting post at ‘Psychology in Education’, suggesting teachers to “… welcome researchers who are looking for cooperation into your class and schools.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Category

English, onderwijs, onderzoek, praktijk