My answer to the question in the title is a reluctant yes. Some teachers certainly can be researchers, but most, as the author of this post, Marc Smith, points out, lack the necessary training. I am less reluctant to answer positively the question whether teachers should be researchers. Teachers should definitely do research in their classroom, although not necessarily the kind of randomised double blind field trials that academic researchers might prefer. In my opinion, teachers should try to develop a scientific approach to their own teaching. This means that we view teaching as a continuous experiment of trial and error of our teaching practice. John Hattie’s 8 Mindframes may offer a framework for this process. What works and does not work is essentially judged on the basis of our own observations, requiring some sort of standardisation. It would even be better if we could collaborate with academic researchers and compare data from different classes and schools, as suggested in this post, but I see no reason for us to wait for that to happen.

Pedro De Bruyckere alerted me to this interesting post at ‘Psychology in Education’, suggesting teachers to “… welcome researchers who are looking for cooperation into your class and schools.”

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

English, onderwijs, onderzoek, praktijk