We moeten het kind centraal stellen

Of het ook in Nederlandse debatten zo is dat elke partij steevast beweert dat het kind altijd centraal moet staan, kunnen velen van jullie ongetwijfeld beter inschatten dan ik. Ik ben alvast benieuwd.

Kleutergewijs

Je wint er elke discussie mee, maar zoals elke dooddoener, zegt hij niets.

Iedereen kent de uitspraak, maar de kans dat twee mensen die beweren dat we het kind centraal moeten stellen er hetzelfde mee bedoelen, is heel klein. Zelfs als we ons beperken tot de context van kleuterklas blijft verwarring troef.

Moeten we het belang van het kind centraal stellen of moeten we zijn wil centraal stellen?

Wat is het belang van het kind? Trouwens, weet het kleine kind wat goed is voor hem? Het zal ongetwijfeld aandacht en zorg willen krijgen op school, maar misschien wil het er wel meer dan goed is voor hem. Met beloningen zal het niet anders zijn.

Wie het ook bepaalt, iedereen zal willen dat het kind op school iets leert. Wat het daar leert en hoeveel is voer voor een maatschappelijk debat, zoals we er een kennen rond de eindtermen van het…

View original post 520 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Eén reactie naar “We moeten het kind centraal stellen”

  1. Inderdaad, het wordt gebruikt door nieuwe scholen met maar enkele leerlingen die slaafs aanbieden waar het kind op dat moment om schreeuwt, maar evengoed kunnen leraren dat roepen die zorgen dat kinderen meekrijgen wat ze nodig hebben en dus de kinderen niet altijd het laatste woord geven.

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: