Meer kunst in de kleuterklas

Van onze Vlaamse collega’s Kleutergewijs.

Kleutergewijs

Floor bleef staren naar haar witte blad, het papier bleef leeg. Floor kan niet tekenen en kwam niet verder dan een stip in een wit vlak. Toch wordt de stip van Floor in een gouden krullenlijst opgehangen. Met waterverf maakt Floor van haar schilderij een kunstwerk met kleine stippen, grote stippen en zelfs een stip door geen echte stip te schilderen. Een stip is een mooi begin… 

Kleuters hebben heel wat gemeen met kunstenaars

Het verhaal De stip (Reynolds, 2003) is een mooi begin! Is Floor misschien de nieuwe Yayoi Kusama, de kunstenares die stippen en bollen hanteert in haar kunstwerken? Dat kan!

dotsobsession Yayoi Kutsama, dots obsession, 2000

Net als kunstenaars zijn kleuters, en dus ook Floor, creators, scheppers, makers. Zo creëren kleuters en kunstenaars zelf de omgeving waarin ze zich goed voelen en kunnen groeien. Ze experimenteren volop, leggen associaties op alle gebieden en zorgen dat toeval…

View original post 739 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: