Genoeg gepraat, laten we de mouwen opstropen

Mijn collega Gerardo Soto y Koelemeijer, wiskundige, literatuurwetenschapper en romanschrijver, worstelt al enige tijd met de vraag hoe het onderwijs anders zou kunnen (moeten). Gerardo is ook initiatiefnemer van een verbredersgroep voor bovenbouwleerlingen op onze school. Aan het begin van de zomervakantie zet hij zijn gedachten op een rij. Intussen kunnen we ons laten inspireren door de PlayMaker School, lees: “A School That Ditches All the Rules, But Not the Rigor” http://blogs.kqed.org/mindshift/2014/07/a-school-that-ditches-all-the-rules-but-not-the-rigor-game-based-school-playmaker/

Gerardo Soto y Koelemeijer

Er verschijnen de laatste tijd nogal wat rapporten en opinieartikelen over het onderwijs. Enkele weken geleden pakte De Groene Amsterdammer uit met een extra dikke special met als vraag op de voorkant: Hoe goed is ons onderwijs nog? Een week eerder verscheen er een rapport van de onderwijsinspectie waarin werd geschreven dat Nederlandse leerlingen goed presteren en tevreden zijn over hun onderwijs, maar dat ze weinig gemotiveerd worden op school en in vergelijking met andere landen zelfs beschamend weinig. Ook het leer- en lees plezier blijft achter. In 21 procent van de lessen in het voortgezet onderwijs, zo concludeert de inspectie, wordt een groot gedeelte van de leerlingen niet actief betrokken. De WRR publiceerde afgelopen februari het rapport ‘Naar een lerende economie’, waarin men enkele veranderingen ten opzichte van het huidige onderwijs voorstelt. Op internet floreren onderwijsblogs waarin initiatieven worden aangedragen voor beter onderwijs en zelfs voor het professionaliseren van…

View original post 1.592 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Eén reactie naar “Genoeg gepraat, laten we de mouwen opstropen”

 1. Ha Dick,

  Zie onder. De kop dekt niet helemaal de titel… Of lees ik iets anders? Wel goede vraag (wat is goed onderwijs) die hij zichzelf en de collega’s stelt. En de voorzichtige gedachten die eruit onstaannn.

  Ik zal contact met Gerardo opnemen, hij zegt belangrijke dingen, naar mijn mening…

  Mooie zomer, Rob

  [hetkind_logo_rgb copy.jpg] Inspiratie, legitimatie en verbinding Word donateur voor 50 euro per jaar, klik hier.

  Recente uitgave: JAARBOEK 2014 – Waardevolle verhalen voor goed onderwijs). Bestel hier. Laatste uitgave van hetkind: IK, DE LERAAR – Manifest van Marcel van Herpen Bestel hier.

  Landgoed de Horst – De Horst 1 – 3971 KR Driebergen. T: 0343-556750 – M: 06-50877487. mailto: r.vanderpoel@hetkind.org: http://www.hetkind.org

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: