29/09/2013

Pestprotocol

School moet voor ieder kind een veilige omgeving zijn. Pesten past daar niet in. De overheid verlangt (dus) van alle scholen een pestprotocol. Dikke pakken papier. Onderstaand voorbeeld is een vingeroefening voor een kort protocol gericht op leerlingen. Hij kan korter, maar dan heb je meer woorden die niet in de woordenschat van een VMBO-BB leerling uit leerjaar 1 zitten. Ingewikkelder is het toch niet?

 1. Je gedraagt je zo dat anderen geen last van je hebben.
 2. Of anderen last van je hebben bepaal je niet zelf.
 3. Hebben anderen last van je, dan volgen er maatregelen. Die bespreken we met je ouders.
 4. De uiterste maatregel voor school is verwijdering.

Join the conversation! 3 Comments

 1. Mooi compact protocolletje.
  Het dekt een scala van ongewenst gedrag
  en is makkelijk te onthouden of naar te verwijzen.

  Reply
 2. Eh, dit is alleen gericht op leerlingen. Wat doen leraren om te zorgen voor verbinding en vertrouwen, hoe zijn ouders betrokken, wat is het voorbeeld dat jezelf laat zien? Ik hoef geen protocol, ik heb wel behoefte aan het bovenstaande.

  Reply
 3. […] maatregel voor school is verwijdering. Dat zijn de vijf schoolregels die schoolleider Paul Ket (29/9/2013) voorstelt om zijn pestprotocol kort en bondig samen te vatten. Volgens mij leiden deze tot […]

  Reply

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Paul Ket

Docent wiskunde, ICT, Moodle. Maar ook: onderwijskundige (UT-TO) en voormalig locatieleider (Wellantcollege)

Category

onderwijs, praktijk

Tags