Op deze blog zijn we aan het nadenken over verschillende manieren om onderzoek te doen op scholen, die zo goed mogelijk aansluiten bij de praktijk. Niet toevallig stuurde Jelle Kaldewaij, directeur van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) ons onderstaand bericht met het verzoek dit op onze groepsblog te plaatsen.
Het staat iedereen vrij dit bericht verder te verspreiden (met bronvermelding 🙂

Vanaf 1 januari 2014 is er geld beschikbaar voor praktijkgericht onderwijsonderzoek: onderzoek dat nauw aansluit bij de onderwijspraktijk en praktisch bruikbare kennis en instrumenten voor scholen oplevert. Dit geld wordt uitgezet door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), dat is ondergebracht bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Op donderdag 10 oktober 2013 organiseert het NRO van 13.00 – 17.30 in de Jaarbeurs in Utrecht een bijeenkomst voor onderwijsprofessionals en onderzoekers waar meer informatie wordt gegeven over de verdeling van het onderzoeksgeld. Ook kunnen onderwijsprofessionals en onderzoekers hier kennismaken en afspraken maken om gezamenlijk een onderzoeksvoorstel in te dienen. Voor meer informatie en aanmelden kijk op: http://www.nro.nl/nieuws/matchmaking-nro.

Om in aanmerking te komen voor het onderzoeksgeld kunt u tot uiterlijk 28 november 2013 een aanvraag indienen bij het NRO.

Het onderzoek moet gaan over één van de drie volgende thema’s:

 • Differentiatie in de klas: hoe kan op scholen een leeromgeving worden ingericht die rekening houdt met cognitieve verschillen tussen leerlingen?
 • De opbrengsten van leren met ict: hoe kunnen ict-toepassingen bijdragen leveren aan het leren van leerlingen en wat vraagt dat van docenten ?
 • Vakdidactiek taal en rekenen/wiskunde: hoe kan de wetenschappelijke kennis op deze vakgebieden worden ingezet voor de verbetering van de lespraktijk, de schoolpraktijk en de opleidingspraktijk?
 • Financiering wordt aangevraagd in de vorm van een onderzoekersvoorstel, dat onderwijsinstellingen samen met onderzoekers moeten opstellen en indienen. Er kan een bedrag aangevraagd worden tussen de € 50.000 en € 100.000; in totaal is € 1,4 miljoen beschikbaar. Op de website van het NRO vindt u de criteria waaraan het onderzoeksvoorstel moet voldoen en de procedure om het voorstel bij het NRO in te dienen. Zie: http://www.nro.nl/nieuws/praktijkgericht-onderwijsonderzoek-over-differentiatie-ict-en-taal–rekenen.

  Het NRO heeft ook onderzoeksgeld beschikbaar voor onderzoek naar Ouderbetrokkenheid in relatie tot ontwikkeling en loopbaankeuze van leerlingen. Het bedrag dat hiervoor kan worden aangevraagd is € 315.000. Dit kan tot 16 januari 2014. In totaal is
  € 945.000 euro beschikbaar voor drie verschillende onderzoeken. Ook de onderzoeksvoorstellen over dit thema moeten door onderwijsinstellingen en onderzoekers gezamenlijk worden opgesteld. Zie: http://www.nro.nl/nieuws/call-ouderbetrokkenheid-ppo-open-voor-aanvragen.

  Met vragen over het onderzoeksgeld en de matchmakingbijeenkomst kunt u terecht bij het secretariaat van het NRO via info@nro.nl of 070- 3440911.

  Met vriendelijke groet,

  Jelle Kaldewaij

  0 0 votes
  Article Rating
  Abonneren
  Abonneren op
  guest

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  2 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  View all comments

  About Dick van der Wateren

  Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

  Category

  onderwijs, onderzoek

  Tags

  ,