11 Ways Finland’s Education System Shows Us that “Less is More”.

Here are some observations by an American math teacher who spent a research assignment in Finnish schools. His main observation is: ‘Less is more’.
That means fewer years at school for the children and more time to play, fewer hours in a school day, giving adolescents a later start and more sleep, fewer teaching hours for the teachers, allowing them more time to prepare interesting lessons, less testing and therefore more time for teaching and finally: fewer topics in the curriculum, allowing teachers to go deeper into the subjects.
I see no reason why we could not apply these principles to education outside Finland.

Filling My Map

IMG_0062

When I left my 7th grade math classroom for my Fulbright research assignment in Finland I thought I would come back from this experience with more inspiring, engaging, innovative lessons.  I expected to have great new ideas on how to teach my mathematics curriculum and I would revamp my lessons so that I could include more curriculum, more math and get students to think more, talk more and do more math.

This drive to do more and More and MORE is a state of existence for most teachers in the US….it is engrained in us from day one.  There is a constant pressure to push our students to the next level to have them do bigger and better things.  The lessons have to be more exciting, more engaging and cover more content.  This phenomena  is driven by data, or parents, or administrators or simply by our work-centric society where we…

View original post 3.294 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: