Here are some observations by an American math teacher who spent a research assignment in Finnish schools. His main observation is: ‘Less is more’.
That means fewer years at school for the children and more time to play, fewer hours in a school day, giving adolescents a later start and more sleep, fewer teaching hours for the teachers, allowing them more time to prepare interesting lessons, less testing and therefore more time for teaching and finally: fewer topics in the curriculum, allowing teachers to go deeper into the subjects.
I see no reason why we could not apply these principles to education outside Finland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Category

English, onderwijs, onderzoek, praktijk

Tags