Wat is er nodig om projectonderwijs en onderzoekend leren te laten werken?

De morgen van onze vijfde dag op HTH heb ik het geheim van HTH ontdekt. Denk ik.

High Tech High in San Diego werkt in alle leerjaren en op alle lokaties met projectonderwijs en onderzoekend leren. Opvoeding, sociale en persoonlijke vorming zijn een integraal element van alle lessen en projecten. Leerlingen en leraren zijn samen eigenaar van de projecten en dat geldt ook voor de reguliere lessen in het laatste jaar, die voorbereiden op de SAT (toelatingstest voor hoger onderwijs). Opvallend is dat de leerlingen, vanuit een geest van samenwerking, in groepsbesprekingen goed naar elkaar luisteren en elkaar respectvol feedback geven zonder dat de docent hoeft in te grijpen. Hoe komt het dat dit hier werkt? Wanneer leren de kinderen dit? En nog meer vragen.

Als je op HTH elementary, middle en high rondloopt is dat het eerste wat opvalt, de rust, discipline, gemotiveerdheid en enthousiasme van de leerlingen als ze aan hun projecten werken. De trots op hun resultaten en de heldere manier waarop ze onder woorden brengen hoe ze die resultaten hebben bereikt – met andere woorden wat ze geleerd hebben en hoe. En niet te vergeten de schone gangen en lokalen.

Heel opvallend is ook dat iedereen hier zichzelf ziet als deel van de gemeenschap. Er is een grote bereidheid elkaar te helpen en een net zo grote bereidheid iets te betekenen voor de wereld buiten school. Bijna alle projecten hebben als doel de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen te bevorderen.

Lees verder op de onderwijsreisblog: Het Geheim van High Tech High.

5
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Flip the system 3. Naar een nieuwe opzet van de eindexamens. | Droog'sFlip the System 3. Naar een nieuwe opzet van de eindexamens | Blogcollectief Onderzoek OnderwijsNiet Iedereen Haat Directe Instructie | Blogcollectief Onderzoek OnderwijsDick van der Waterenatpvanbergen Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] de leerling meer eigenaar van het eindexamen kan worden. Zie de film Most likely to Succeed over High Tech High in San Diego. Het profielwerkstuk vervangt een deel van het CE en is […]

trackback

[…] de leerling meer eigenaar van het eindexamen kan worden. Zie de film Most likely to Succeed over High Tech High in San Diego. Het profielwerkstuk vervangt een deel van het CE en is […]

trackback

[…] vanaf Kindergarten tot 12th grade is opgebouwd in projecten. Ik heb daarover geschreven in Het Geheim van High Tech High. Hun eigen lerarenopleiding, The High Tech High Graduate School of Education (GSE), geeft een iets […]

atpvanbergen
Gast

Mooi en inspirerend verhaal en vooral zo bijzonder omdat de basis voor de uitgangspunten van HTH-leren al begint bij onze jongsten, de kleuters. Alhoewel heel verwonderlijk is dat niet, het kleuteronderwijs biedt de meeste ruimte voor verwondering en projectonderwijs. Dat lijkt wel in de genen van de juffen te zitten en jonge kinderen hebben die houding al vanuit zichzelf. Het leren samenwerken en reflecteren moet uiteraard wel aangeleerd worden. Jammer dat deze werkwijze dan weer vaak losgelaten worden in groep 3. Ik ben blij dat de uitgangspunten van Biesta in de praktijk werken, van basisschool tot het VO. Bij ons… Lees verder »

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

kleuters, onderwijs, praktijk