Het geheim van High Tech High

Wat is er nodig om projectonderwijs en onderzoekend leren te laten werken?

Onderwijsreis

De morgen van onze vijfde dag op HTH heb ik het geheim van HTH ontdekt. Denk ik.

High Tech High werkt in alle leerjaren en op alle lokaties met projectonderwijs en onderzoekend leren. Opvoeding, sociale en persoonlijke vorming zijn een integraal element van alle lessen en projecten. Leerlingen en leraren zijn samen eigenaar van de projecten en dat geldt ook voor de reguliere lessen in het laatste jaar, die voorbereiden op de SAT (toelatingstest voor hoger onderwijs). Opvallend is dat de leerlingen, vanuit een geest van samenwerking, in groepsbesprekingen goed naar elkaar luisteren en elkaar respectvol feedback geven zonder dat de docent hoeft in te grijpen. Hoe komt het dat dit hier werkt? Wanneer leren de kinderen dit? En nog meer vragen.

Als je op HTH elementary,middle en high rondloopt is dat het eerste wat opvalt, de rust, discipline, gemotiveerdheid en enthousiasme van de leerlingen als ze aan hun projecten…

View original post 1.732 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

3 Reacties naar “Het geheim van High Tech High”

 1. Mooi en inspirerend verhaal en vooral zo bijzonder omdat de basis voor de uitgangspunten van HTH-leren al begint bij onze jongsten, de kleuters. Alhoewel heel verwonderlijk is dat niet, het kleuteronderwijs biedt de meeste ruimte voor verwondering en projectonderwijs. Dat lijkt wel in de genen van de juffen te zitten en jonge kinderen hebben die houding al vanuit zichzelf. Het leren samenwerken en reflecteren moet uiteraard wel aangeleerd worden. Jammer dat deze werkwijze dan weer vaak losgelaten worden in groep 3.
  Ik ben blij dat de uitgangspunten van Biesta in de praktijk werken, van basisschool tot het VO. Bij ons op school (De Ommezwaai- SO CL-4) hebben we de eerste stappen gezet richting aardig, vaardig en waardig met verwondering. (Wonderwijs noemen we ons concept). Omdat het oude denken (methodegericht, klassikaal opbrengstgericht onderwijs met als toetsing de CITO) nog wel steeds in de hoofden van de juffen en enkele meester zit, is het stapje voor stapje. En dan zijn ervaringen van anderen meer dan welkom.
  Ook goed om te lezen dat de beleidsmakers ook bezig zijn met omdenken, las ik in een andere blog over HTH.

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Niet Iedereen Haat Directe Instructie | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 23 februari 2018

  […] vanaf Kindergarten tot 12th grade is opgebouwd in projecten. Ik heb daarover geschreven in Het Geheim van High Tech High. Hun eigen lerarenopleiding, The High Tech High Graduate School of Education (GSE), geeft een iets […]

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: