Engagement: Just because they’re busy, doesn’t mean they’re learning anything.

An intriguing study with some counterintuitive conclusions. Surely, most of us will be happy when their class is engaged and busy, and be convinced that the students are learning. Not so, says Graham Nuthall, in his book ‘The Hidden Lives of Learners,’ (2007).

Thanks to Pedro Debruyckere, who reblogged this on his blog From experience to meaning …

chronotope

I’ve long thought that one of the weakest proxy indicators of effective learning is engagement, and yet it’s a term persistently used by school leaders (and some researchers) as one of the most important measures of quality. In fact many of the things we’ve traditionally associated with effective teachers may not be indicative of students actually learning anything at all.

At the #ascl2015 conference last Friday, the always engaging Professor Rob Coe gave a talk entitled ‘From Evidence to Great Teaching’ and reiterated this claim. Take the following slide – How many ‘outstanding’ lessons have been awarded so based on this checklist?

Screen Shot 2015-03-21 at 21.15.21 Prof. Rob Coe From Evidence to Great Teaching ASCL 20 Mar 2015

Now these all seem like key elements of a successful classroom, so what’s the problem? and more specifically, why is engagement is such a poor proxy indicator – surely the busier they are, the more they are learning?

This paradox is explored by…

View original post 496 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: