Flipping the Classroom eist een topdocent(e)

Ik schrijf deze korte blog als reactie op een stuk in de Volkskrant – ‘Natuurkundeles op afstand’ over het gebruik van videolessen voor het oplossen van het lerarentekort. Daarin wordt een foutieve voorstelling gegeven van wat wat Flipping the classroom is en nog erger, dat als je de klas flipt dat onbevogde docenten ingezet kunnen worden. Ik citeer de krant: Met flipping the classroom valt wél te besparen op docentenuren, denkt XXX [naam weggelaten]. ‘Het huiswerkmaken kan je met onbevoegde docenten doen. Goede leerlingen kunnen vaak met minder contacturen toe.’

Het probleem hier is dat waar deze docente het over heeft is niet flipping the classroom. Hoewel men geneigd is de omgedraaide klas te zien als een aanpak waarbij klassikale ‘kennisoverdracht’ wordt vervangen door video’s en eventuele andere vormen van online instructie en het doen van huiswerk juist in de klas plaatsvindt klopt dit niet. De omgedraaide klas houdt eigenlijk

in[1] dat de lerende eerst in contact gebracht wordt met nieuwe leerstof (kennis, principes, concepten, theorie…) buiten de klas en op welke manier dan ook (leerboek, video, intenetfilmpje…) en dat de tijd op school dan wordt gebruikt om zich die leerstof eigen te maken en te verdiepen door die te gebruiken om, bijvoorbeeld, problemen gezamenlijk op te lossen, discussies daarover met elkaar uit te voeren, debatten daarover te houden, enzovoorts. Hiervoor kan je echt geen gebruik maken van onbevoegde docenten. Hiervoor heb je eigenlijk zeer goede-/topdocenten die de leerstof tot in de puntjes zelf beheersen. Anders wordt de omgedraaide klas niets meer en niets minder dan huiswerkbegeleiding!

Daarnaast, is deze benadering uitstekend zolang de lesstof goed te begrijpen is zonder interventie van de docent(e). Maar als de leerstof te moeilijk, te complex, of te abstract is om door alle leerlingen zelfstandig begrepen te worden, zal de docent(e) het grootste deel van de lestijd moeten besteden niet aan het verdiepen van wat er geleerd is elders, maar aan het (her)uitleggen en/of (her)doceren ervan en dan vliegt het uitgangspunt van de omgedraaide klas gewoon het raam uit.

 

[1] The flipped classroom intentionally shifts instruction to a learner-centered model in which class time explores topics in greater depth and creates meaningful learning opportunities, while educational technologies such as online videos are used to deliver content outside of the classroom. In a flipped classroom, content delivery may take a variety of forms. Often, video lessons prepared by the teacher or third parties are used to deliver content, although online collaborative discussions, digital research, and text readings may be used. (uit Wikipedia, o.b.v. Abeysekera, L., & Dawson, P. (2015). Motivation and cognitive load in the flipped classroom: definition, rationale and a call for research. Higher Education Research & Development 34(1), 1-14.

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

8 Reacties naar “Flipping the Classroom eist een topdocent(e)”

 1. ik hoop dat u deze reactie ook naar de VK gemaild heeft.

  Like

 2. Goed stuk!
  De hyperlink naar de webpagina van Kennisnet over flipping the classroom werkt niet juist. Mogelijk is deze beter: https://www.kennisnet.nl/leren-ict/flipping-the-classroom/

  Like

 3. Wat ook niet onbelangrijk is dat een docent in staat moet zijn om voor leerlingen geschikt materiaal te selecteren (of te maken) dat thuis kan worden gebruikt, Ook dat kost tijd, in het geval van maken zelfs veel tijd. Veel (instructie)filmpjes op het internet zijn van een belabberde kwaliteit (zowel inhoudelijk als didactisch). Flipping the classroom is inderdaad geen wondermiddel, ook al maak ik er zelf graag gebruik van.

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Werkt actief leren? Goede vraag, maar de verkeerde! | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 6 december 2017

  […] Soms scoort traditioneel leren beter en wordt dit zelfs meer gewaardeerd door leerlingen! Bij flipping the classroom bijvoorbeeld vonden leerlingen dat zij ‘zichzelf alles moesten doceren om een fatsoenlijk cijfer […]

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: