Ik schrijf deze korte blog als reactie op een stuk in de Volkskrant – ‘Natuurkundeles op afstand’ over het gebruik van videolessen voor het oplossen van het lerarentekort. Daarin wordt een foutieve voorstelling gegeven van wat wat Flipping the classroom is en nog erger, dat als je de klas flipt dat onbevogde docenten ingezet kunnen worden. Ik citeer de krant: Met flipping the classroom valt wél te besparen op docentenuren, denkt XXX [naam weggelaten]. ‘Het huiswerkmaken kan je met onbevoegde docenten doen. Goede leerlingen kunnen vaak met minder contacturen toe.’

Het probleem hier is dat waar deze docente het over heeft is niet flipping the classroom. Hoewel men geneigd is de omgedraaide klas te zien als een aanpak waarbij klassikale ‘kennisoverdracht’ wordt vervangen door video’s en eventuele andere vormen van online instructie en het doen van huiswerk juist in de klas plaatsvindt klopt dit niet. De omgedraaide klas houdt eigenlijk

in[1] dat de lerende eerst in contact gebracht wordt met nieuwe leerstof (kennis, principes, concepten, theorie…) buiten de klas en op welke manier dan ook (leerboek, video, intenetfilmpje…) en dat de tijd op school dan wordt gebruikt om zich die leerstof eigen te maken en te verdiepen door die te gebruiken om, bijvoorbeeld, problemen gezamenlijk op te lossen, discussies daarover met elkaar uit te voeren, debatten daarover te houden, enzovoorts. Hiervoor kan je echt geen gebruik maken van onbevoegde docenten. Hiervoor heb je eigenlijk zeer goede-/topdocenten die de leerstof tot in de puntjes zelf beheersen. Anders wordt de omgedraaide klas niets meer en niets minder dan huiswerkbegeleiding!

Daarnaast, is deze benadering uitstekend zolang de lesstof goed te begrijpen is zonder interventie van de docent(e). Maar als de leerstof te moeilijk, te complex, of te abstract is om door alle leerlingen zelfstandig begrepen te worden, zal de docent(e) het grootste deel van de lestijd moeten besteden niet aan het verdiepen van wat er geleerd is elders, maar aan het (her)uitleggen en/of (her)doceren ervan en dan vliegt het uitgangspunt van de omgedraaide klas gewoon het raam uit.

 

[1] The flipped classroom intentionally shifts instruction to a learner-centered model in which class time explores topics in greater depth and creates meaningful learning opportunities, while educational technologies such as online videos are used to deliver content outside of the classroom. In a flipped classroom, content delivery may take a variety of forms. Often, video lessons prepared by the teacher or third parties are used to deliver content, although online collaborative discussions, digital research, and text readings may be used. (uit Wikipedia, o.b.v. Abeysekera, L., & Dawson, P. (2015). Motivation and cognitive load in the flipped classroom: definition, rationale and a call for research. Higher Education Research & Development 34(1), 1-14.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Paul Kirschner

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Category

onderwijs, onderzoek

Tags

,