Hoe kan je zien dat je handboek of cursus psychologie aan vervangen toe is?

Op mijn Engelstalige blog bracht ik al dit onderzoek naar hoe vaak (Engelstalige) handboeken psychologie fouten en mythes bevatten. Er zijn zeker prima handboeken, maar ojee, veel handboeken bevatten wel degelijk fouten:

Verschillende van de bovenstaande mythes hebben we ook al in ons boek besproken, en zo is er ook een recente update over meervoudige intelligenties die nogal vernietigend is. De moord op Kitty Genovese zal je misschien niet direct herkennen aan de naam, maar je herkent zeker het verhaal dat dus niet zo gelopen is als je wellicht hoorde. De Koreaanse POW’s gaat over een theorie rond brainwashing en mind control.

Maar er zijn er duidelijk nog een pak meer. Ik merk dit ook als ik met mijn studenten spreek dat ze nog steeds de niet zo genuanceerde versies horen van bijvoorbeeld het verhaal van Phineas Gage (de man met de staaf door zijn voorhoofd die toch geen slecht mens werd), en ook de onderzoeken van Milgram, Asch of Stanford Prison Experiment van Zimbardo kennen ze vaak zonder de nuances die we vandaag kennen.

Hoe kan je weten of je handboek dus ok is? Check of en hoe het bovenstaande lijstje aan onderwerpen en de andere voorbeelden voorkomen…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mythbusten ja of nee? | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 16 april 2017

    […] Trouwe volgers van ons blogcollectief weten dat op deze plaats met grote regelmaat de staf wordt gebroken over ideeën en praktijken in het onderwijs die onjuist zijn, niet werken of zelfs ronduit schadelijk zijn (‘onderwijsmythen’). Mijn medebloggers Pedro De Bruyckere, Paul Kirschner en Casper Hulshof hebben daar twee lezenswaardige boeken aan gewijd en Pedro schreef recent Hoe kan je zien dat je handboek of cursus psychologie aan vervangen toe is? […]

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: