Op mijn Engelstalige blog bracht ik al dit onderzoek naar hoe vaak (Engelstalige) handboeken psychologie fouten en mythes bevatten. Er zijn zeker prima handboeken, maar ojee, veel handboeken bevatten wel degelijk fouten:

Verschillende van de bovenstaande mythes hebben we ook al in ons boek besproken, en zo is er ook een recente update over meervoudige intelligenties die nogal vernietigend is. De moord op Kitty Genovese zal je misschien niet direct herkennen aan de naam, maar je herkent zeker het verhaal dat dus niet zo gelopen is als je wellicht hoorde. De Koreaanse POW’s gaat over een theorie rond brainwashing en mind control.

Maar er zijn er duidelijk nog een pak meer. Ik merk dit ook als ik met mijn studenten spreek dat ze nog steeds de niet zo genuanceerde versies horen van bijvoorbeeld het verhaal van Phineas Gage (de man met de staaf door zijn voorhoofd die toch geen slecht mens werd), en ook de onderzoeken van Milgram, Asch of Stanford Prison Experiment van Zimbardo kennen ze vaak zonder de nuances die we vandaag kennen.

Hoe kan je weten of je handboek dus ok is? Check of en hoe het bovenstaande lijstje aan onderwerpen en de andere voorbeelden voorkomen…

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

evidence-based, onderzoek, psychologie