Op mijn Engelstalige blog bracht ik al dit onderzoek naar hoe vaak (Engelstalige) handboeken psychologie fouten en mythes bevatten. Er zijn zeker prima handboeken, maar ojee, veel handboeken bevatten wel degelijk fouten:

Verschillende van de bovenstaande mythes hebben we ook al in ons boek besproken, en zo is er ook een recente update over meervoudige intelligenties die nogal vernietigend is. De moord op Kitty Genovese zal je misschien niet direct herkennen aan de naam, maar je herkent zeker het verhaal dat dus niet zo gelopen is als je wellicht hoorde. De Koreaanse POW’s gaat over een theorie rond brainwashing en mind control.

Maar er zijn er duidelijk nog een pak meer. Ik merk dit ook als ik met mijn studenten spreek dat ze nog steeds de niet zo genuanceerde versies horen van bijvoorbeeld het verhaal van Phineas Gage (de man met de staaf door zijn voorhoofd die toch geen slecht mens werd), en ook de onderzoeken van Milgram, Asch of Stanford Prison Experiment van Zimbardo kennen ze vaak zonder de nuances die we vandaag kennen.

Hoe kan je weten of je handboek dus ok is? Check of en hoe het bovenstaande lijstje aan onderwerpen en de andere voorbeelden voorkomen…

1
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Mythbusten ja of nee? | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] Trouwe volgers van ons blogcollectief weten dat op deze plaats met grote regelmaat de staf wordt gebroken over ideeën en praktijken in het onderwijs die onjuist zijn, niet werken of zelfs ronduit schadelijk zijn (‘onderwijsmythen’). Mijn medebloggers Pedro De Bruyckere, Paul Kirschner en Casper Hulshof hebben daar twee lezenswaardige boeken aan gewijd en Pedro schreef recent Hoe kan je zien dat je handboek of cursus psychologie aan vervangen toe is? […]

Category

evidence-based, onderzoek, psychologie