Ons Blogcollectief buigt zich met enige regelmaat over onderzoekend leren, ontdekkend leren, of hoe dat nog meer heet. De meningen van de collectiefleden zijn nogal verdeeld, variërend van afwijzing (hier) tot ‘bruikbaar op zijn tijd’ (hier).
Bij het Vlaamse blogcollectief Kleutergewijs verscheen enige tijd geleden dit stuk over onderzoekend spel in de kleuterklas.

De Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Alison Gopnik maakt in een artikel in Science (2012) duidelijk dat jonge kinderen al op een wetenschappelijke manier de wereld ontdekken. In haar boek The Gardener and the Carpenter werkt ze dat idee verder uit voor ouders en opvoeders. Ook zeer aan te bevelen voor leerkrachten en leraren.

Alison Gopnik (2012). Scientific Thinking in Young Children: Theoretical Advances, Empirical Research, and Policy Implications. Science 337, 1623-1627. http://www.sciencemag.org/content/337/6102/1623.abstract

Alison Gopnik (2016). The Gardener and the Carpenter: What the New Science of Child Development Tells Us About the Relationship Between Parents and Children. Farrar, Straus and Giroux, ISBN 978-0374229702.

3
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
peterterieleDick van der WaterenPaul Kirschner Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
peterteriele
Gast

Iemand anders wees me op deze blog. Ik ben het erg met Dick van Wateren eens. De stelligheid van Paul A. Kirschner komt steeds weer terug en de aanval op ontdekkend leren ook onder het mom van de constructive fallacy. Een recente poster versterkt dat nog eens ongenuanceerd. Ik heb geprobeerd om daar kritisch inhoudelijk op te reageren. Gevraagd om een reactie. Na 3 weken is een directe reactie uitgebleven zie ook http://eigenwijsinonderwijs.blogspot.nl/2017/03/de-nieuwe-kleren-van-de-keizer.html Jammer dat onderzoekers en wetenschappers een gelijk poneren, afwijkende opvattingen neerhalen en niet de dialoog zoeken. Het gaat niet om het gelijk maar veel meer om elkaar… Lees verder »

Paul Kirschner
Lid

Beste Dick, Ik zal niet ingaan op de – voor mij – prangende vraag waarom jij niet begrijpt / niet wil begrijpen waar mijn laatste blog over ontdekkend leren eigenlijk ging. Misschien was ik onduidelijk zowel in mijn blog als in mijn reactie op jouw blog daarover. Het zij zo. Ja, ik ben geen voorstaander van ontdekkend leren. Als je een stuk van mij wil aanhalen om dat duidelijk te maken, pak gewoon mijn 2006 artikel met John Sweller en Dick Clark. Daar ben ik heel duidelijk in mijn afwijzing. Maar pak niet mijn blog die jij kwalificeert met “…afwijzing… Lees verder »

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs, onderzoek, praktijk, psychologie

Tags

,