Neem dromen serieus

Jonge mensen willen gehoord en gezien worden, serieus genomen worden en autonoom zijn. Het zijn een paar van de voorwaarden om onderwijs effectief te maken, juist voor die leerlingen die op school onder hun capaciteiten presteren. Op deze blog hebben we daar al een paar maal over geschreven.

Op mijn blog dickvanderwateren.nl beschrijf ik hoe dat in de praktijk werkt. Het gaat vaak om kinderen die te snel worden afgeschreven, die afstromen naar een lager niveau, of zelfs zonder diploma de school verlaten. De reden: we hebben (of nemen) vaak te weinig tijd om hen de aandacht te geven die ze nodig hebben.

Toch is de remedie heel simpel: luister. Vaak kun je in een paar minuten heel veel bereiken als je bereid bent serieus naar een kind te luisteren en het serieus te nemen.

Dick van der Wateren

Tom is de jongste van zijn klas. Hij kan moeilijk stil zitten in de les en zit vaker achterstevoren in zijn stoel dan met zijn gezicht naar het bord. Langer dan tien minuten kan hij zijn aandacht niet bij zijn werk houden. Elke les is hij de leukste en heeft het laatste woord. Zijn cijfers zijn beroerd, veel lager dan wat hij eigenlijk kan. Als hij zo doorgaat blijft hij zitten. Zijn docenten en zijn mentor vinden hem een leuk joch, maar weten niet meer wat ze met hem aan moeten. Minstens een keer per week wordt hij uit de les gestuurd en de straffen worden steeds strenger.

Een vraag kan alles veranderen: “Wat wil jij?” Als iemand hem dat zou vragen kon hij vertellen wat hij het liefste wil, waar hij de rest van zijn leven mee bezig wil zijn. Wat zijn droom is.
Laten we zeggen dat hij…

View original post 1.136 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: