Learning styles myth revisited

Despite overwhelming evidence debunking the ‘learning styles myth’ it seems to be popular as ever. 

Reblogged here is a post by Nicholas Meier who argues that, instead of serving students lessons based on their personal learning modality, it is far more effective to use all three learning modalities, visual, auditory and kinesthetic in our lessons.

As one researcher put it, ” “The contrast between the enormous popularity of the learning-styles approach within education and the lack of credible evidence for its utility is, in our opinion, striking and disturbing” (Pashler el at, 2009).

It is common knowledge in education that knowing one’s, or one’s students’, preferred learning modality is important or at least helpful in designing learning strategies for ourselves or them. When I do a search of learning modalities I find dozens of articles in educational journals about how to use this information and why it is important. The interesting thing is that the empirical evidence does not support the claim, despite its popularity. And this lack of support is not for lack of investigation.

modalities

First I want to be clear on what learning modalities are and are not. They are basically the receptive modes of taking in the world—most commonly aural (hearing,), visual (seeing), and kinesthetic (feeling, touching). These are not to be confused with learning styles (of which there are many versions such as field dependent or independent, liking to work alone or with others, risk-avoidant or risk-taker, introverted, extroverted). Nor is it to be confused with Gardner’s seven or eight Intelligences, which are ways of understanding, and really more the active side than the receptive side.

Read original post on Nicholas Meier’s blog here>>

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Eén reactie naar “Learning styles myth revisited”

  1. Dick,

    Bedankt, maar dit weten wij – of beter gezegd zouden moeten weten – al heel lang, beginnend met Alan Paivio (dual coding) en tegenwoordig dankzij de Cognitive Theory of Multimeadia Learning (o.a. Rich Mayer cs). Daar is een heel boek over met bijdragen van de beste wetenschappers ter wereld.
    http://ebooks.cambridge.org/ebook.jsf?bid=CBO9781139547369

    paul

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: