Growth mindset: It’s not magic

Nick Rose, who teaches psychology at Turnford School in England, discussed Carol Dweck’s theory of growth mindset in a way that teachers can use it in their classrooms and in coaching individual students. Rose’s blog Evidence into Practice regularly discusses scientific findings that are useful for education professionals. Examples are ‘Can teachers stop believing in nonsense?’, a critical discussion of the value of metastudies and the working memory model.

Evidence into Practice

One of the barriers to opportunities afforded by education is the mindset of our students. There’s a considerable body of evidence supporting the view that implicit theories of intellect can undermine or improve student motivation in school. Whether the student directs their efforts trying not to look ‘dumb’ or actively engages with challenging and difficult work also appears to affect the progress they make in school and their attainment in exams. However, these experimental findings may be trickier to apply effectively within a whole-school context and there are some risks associated with trying to enthusiastically promote a ‘growth’ mindset as some kind of magical solution for the problems of poor motivation.

Learned helplessness and attribution theory

Carol Dweck is synonymous with the terms growth and fixed mindset. She developed her ideas during the 1960s studying the phenomenon of ‘learned helplessness’ in animal motivation.

These animal studies found that when exposed…

View original post 2.203 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: