Nu zowel het Gemeenschapsonderwijs als Katholiek Onderwijs Vlaanderen geïntegreerd werken mogelijk maken, is een interessante vraag hoe effectief deze aanpak is. Bij de meest recente lijst van effectgroottes volgens Hattiekrijgt een geïntegreerd curriculum een effect van .47, wat niet slecht is, maar ook niet spectaculair. Het is wel een stijging tav de oorspronkelijke .37 in het oerboek van Hattie (2008).

Maar zoals steeds verbergt dit algemene cijfer een complexere werkelijkheid. Zo stelde Hartzler in 2000 vast dat de beste effecten vastgesteld konden worden voor wetenschappen (.61), integratie van taal en kunsten had een effect van .42, idem voor wiskunde. De effecten bleken kleiner bij Hurley uit 2001 met een effectgrootte van .27 voor wetenschappen.

Maar belangrijker, en dat komt ook in een recentere meta-analyse van Becker en Park uit 2011, is dat het effect van geïntegreerde curricula sterk gekoppeld is aan leeftijd. Zowel Hartzler als Becker en Park tonen dat een dergelijke aanpak beter werkt bij jonge kinderen, maar het effect afneemt naarmate de lerenden ouder worden (of de leerstof complexer).

Wat ook uit deze verschillende meta-analyses verder blijkt, is het belang van meer ervaren leerkrachten (maar dat geldt vaak) en een positiever effect voor lager presterende leerlingen terwijl net als de leerstof complexer wordt, sterkere leerlingen minder gebaat zouden zijn.

Bronnen:

  • Becker, K., & Park, K. (2011). Effects of integrative approaches among science, technology, engineering, and mathematics (STEM) subjects on students’ learning: A preliminary meta-analysis. Journal of STEM Education: Innovations & Research12.
  • Hattie, J. (2008). Visible Learning. Routledge.
  • Hartzler, D. S. (2000). A meta-analysis of studies conducted on integrated curriculum programs and their effects on student achievement (Doctoral dissertation, [Sl: sn]).
  • Hurley, M. M. (2001). Reviewing integrated science and mathematics: The search for evidence and definitions from new perspectives. School science and mathematics101(5), 259-268.
0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Category

evidence-based, onderwijs, onderzoek