Nee, het is geen bewijs van die vermaledijde leerpiramide, maar het is wel zeer zeker zo dat les geven aan anderen een zeer positief effect op onthouden kan hebben. Een nieuwe studie gepubliceerd in Applied Cognitive Psychology door een team van Aloysius Wei Lun Koh probeerde nu bloot te leggen hoe dit komt en het heeft wellicht voor een belangrijk stuk te maken met een effectieve aanpak die ook in de studieposters opduikt: retrieval practice.

Wat is Retrieval Practice? Het actief ophalen van je kennis uit je geheugen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door je boeken of cursus die je aan het bestuderen bent, dicht te doen en op een leeg blad zoveel mogelijk proberen te reconstrueren.

Meer specifiek dachten de onderzoekers dat het positief effect van les geven aan anderen gelinkt is aan het testing-effect. Daarvoor rekruteerden de onderzoekers 124 testpersonen onder studenten die elk 10 minuten kregen om een tekst in te studeren. Nadien werden de deelnemers in 4 groepen verdeeld.

  • Groep 1: de deelnemers werden gefilmd terwijl ze een les gaven zonder notities (ze konden wel een flipchart gebruiken om te tekenen).
  • Groep 2: maakten berekeningen,
  • Groep 3: gaven les via een vast script
  • Groep 4: moesten alles opschrijven wat ze konden herinneren (retrieval practice dus).

Een week later kregen de deelnemers allemaal een onverwachte test over wat ze moesten lezen. Wat bleek groep 1 deed beter dan groep 2 en 3, maar ook groep 4 op een compleet vergelijkbare manier als groep 1.

Dat groep 1 die les gaf het beter deed dan groep 3 die ook les gaf, suggereert dat wel degelijk retrieval practice een belangrijke rol speelt. De onderzoekers vatten het als volgt samen: “the benefits of the learning-by-teaching strategy are attributable to retrieval practice; that is, the robust learning-by-teaching strategy works but only when the teaching involves retrieving the taught materials.”

Gevonden via BPS Digest waar je ook nog enkele bedenkingen bij dit onderzoek kan lezen.

Abstract van het onderzoek:

Teaching educational materials to others enhances the teacher’s own learning of those to‐be‐taught materials, although the underlying mechanisms remain largely unknown. Here, we show that the learning‐by‐teaching benefit is possibly a retrieval benefit. Learners (a) solved arithmetic problems (i.e., they neither taught nor retrieved; controlgroup), (b) taught without relying on teaching notes (i.e., they had to retrieve the materials while teaching; teaching group), (c) taught with teaching notes (i.e., they did notretrieve the materials while teaching; teaching without retrieval practice [TnRP] group), or (d) retrieved (i.e., they did not teach but only practised retrieving; retrieval practice group). In a final comprehension test 1 week later, learners in the teaching group, as did those in the retrieval practice group, outperformed learners in the TnRP and control groups. Retrieval practice possibly causes the learning benefits of teaching.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

evidence-based, onderwijs, onderzoek