Dit stuk van Astrid Cornelis is eerder gepubliceerd op Kleutergewijs.

“Waarom juf?”

Je kan horendol worden van de vele waarom-vragen die kleuters stellen. Of vertellen ze ons iets meer? Een recente studie toont aan dat de ‘curieuzeneuzen’ het beter doen qua taal en wiskunde dan hun minder weetgierige leeftijdsgenootjes. Nieuwsgierige kinderen staan sterker op 5- en 6-jarige leeftijd en dat onafhankelijk van hun sociaal-economische achtergrond.

Kenmerken van een echte curiezeneus

Een echte curieuzeneus beleeft plezier aan het ontdekken van nieuwe dingen, beschikt over een grote exploratiedrang en is gemotiveerd om antwoorden te zoeken op wat voor hem/haar onbekend is. Hij heeft een ‘honger naar exploratie’ en ‘een intrinsieke motivatie om te leren’. Nieuwsgierigheid speelt een belangrijke rol bij het leren, naast intelligentie en inzet (Von Stumm et al., 2011).

Nieuwsgierigheid als buffer tegen kansarmoede

[…]

Lees verder Nieuwsgierige kleuters komen sterker aan de start

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

kleuters, onderwijs, onderzoek, primair onderwjs