Kloven dichten voor kansarmen werkt niet

Kleutergewijs

De kloof tussen rijk en arm, het gaat vervelen. Erger dan dat is dat de kloof elke keer een beetje groter, een beetje onvermijdelijker wordt in het hoofd van degene die erover leert én bij degene die erover onderwijst. Ons woordgebruik stuurt immers ons denken, zoals in deze schitterende TED-Talk geïllustreerd wordt. In dit blogbericht zal ik kort uitleggen waarom het beeld van de kloof niet deugd en welke alternatieve beelden we hebben. Bekende en minder bekende.

Als je voor een kloof staat, ga je beter zitten

Ik beken, ik heb ongetwijfeld al geschreven over de kloof tussen de haves en have nots en die tussen de leerprestaties van rijke en kansarme kinderen. De kloof onderlijnt de ravijngrootte van de verschillen en drukt impliciet uit hoe schrijnend de auteur dat vindt. Wat zeker ook deel van de boodschap is, is het structurele karakter van het verschil. Het ravijn blijft, alle…

View original post 730 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Eén reactie naar “Kloven dichten voor kansarmen werkt niet”

  1. Alle beeldspraken ten spijt: ik geloof in oog hebben voor het individuele van elk kind.

    Vriendelijke groet,

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: