Mark Zuckerberg is papa geworden van Max en samen met zijn vrouw willen ze het kind een mooi cadeau geven: een betere wereld. En dat mag iets kosten, de man geeft 99% procent van zijn aandelen in Facebook weg aan het goede doel.

Hoe cynisch zou ik zijn om hier nu te schrijven dat we misschien niet zo blij moeten zijn met iemand die meer dan 40 miljard dollar wegschenkt?

Toch vrees ik dat we op zijn minst voorzichtig moeten zijn.

Eerst en vooral zit er achter dergelijke filantropie een duidelijke ideologie. Zoals het NRC beschrijft zijn veel zakenlui in Silicon Valley eerder libertair qua uitgangspunt:

…wie de brief nauwkeurig leest, ziet twee andere belangrijke motieven. Kritiek op overheden: „Nu richten we onze collectieve middelen niet altijd op de grootste kansen en problemen”. En een rotsvast geloof in technologie als middel om alle problemen op te lossen. „We móeten technologieën bouwen om verandering te creëren”.

Filantropie en de afkeer van de overheid zijn al langer ingebakken bij Amerikaanse ondernemers. Silicon Valley is een libertair bolwerk. „De Amerikaanse regering is een bedreiging voor het internet”, zei Zuckerberg in 2014, na het NSA-spionageschandaal.

Je kan je afvragen hoe hoog het democratisch gehalte is als rijke mensen – goedbedoeld – de agenda bepalen van gezondheidszorg en onderwijs, 2 thema’s waar Zuckerberg zich wil op inzetten?

Er is een ander probleem. Naast het libertaire is er ook iets wat Morozov “solutionisme” noemt, het idee dat voor elk probleem een – vaak technologische – oplossing bestaat. In zijn brief aan zijn dochter maakt Zuckerberg wel duidelijk dat hij denkt dat technologie niet de oplossing is, in 1 paragraaf na een heel pleidooi dat vooral het omgekeerde duidelijk maakt.

Dit alles indachtig is er 1 zeer belangrijke reden waarom we voorzichtig moeten zijn. Het grote voorbeeld van Zuckerberg in deze is Bill Gates en de man heeft moeten toegeven – wat hem siert -dat de vele miljoenen die zijn foundation heeft geïnvesteerd in de voorbije jaren niet echt het verwachte effect heeft gehad. De man geeft toe dat hij behoorlijk naïef kan zijn, maar sommige van zijn ingrepen hebben het onderwijs in de VS eerder om zeep geholpen dan verbeterd.

Dus Mark, proficiat met je dochter, ik ben zeker dat je goede intenties hebt, maar wees voorzichtig. Het is in ieders belang.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs