There are many misunderstandings about lesson observation. Quite often it comes down to checking a list of standard observations according to some model of the ideal teaching style. It goes wrong when the feedback that follows is nothing more than summarizing what was not good and what was ok about the lesson. It can be even worse, when the person giving the feedback tells you “I wouldn’t have done that,” or some similar comment.

“There is a special hell reserved for such people,” says David Didau in his blog The Learning Spy, where he explains what bad lesson observation looks like and how it should be done. First and foremost, lesson observation should aim at improving teaching: “Lesson observation, if it is to be productive and actually help teachers improve, needs to focus less on making judgements and more on teasing out teachers’ expertise.”

Two years ago, Sir Michael Wilshaw, the head of OFSTED, the British school inspection, shared his views about good teaching and lesson observation, reblogged here. These ideas are not only useful for school inspectors, but for everyone who is involved in helping teachers to improve their teaching, whether they be colleagues, heads or administrators.

Wilshaw’s comment about heads of schools struck me as very relevant in this respect:

“Headship is about leading teaching first and foremost. A good head understands this and is, therefore, more outside his or her office than inside, patrolling the corridor, entering classrooms and engaging teachers and children throughout the school day. Good management is always secondary to good leadership of teaching.”

0 0 votes
Article Rating

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk beginnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Abonneren
Abonneren op
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk beginnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

English, onderwijs, onderzoek

Tags

, , , ,