This blog by Alex Quigley (@HUNTINGENGLISH) discusses the conditions for homework to be effective. It starts with a quote by Dylan Wiliam that makes a clear point:

“Most homework teachers set is crap.”
Dylan Wiliam, ResearchEd 2014.

The subject of homework inspires strong opinions. Teachers, parents and students themselves all have a view on the matter and those views are often diametrically opposed. Dylan Wiliam, back in 2014, shared a very strong opinion that didn’t exactly condemn the evidence and action related to homework to the dustbin, but he poked a gaping hole into our every assumption about homework and its impact.

At Huntington School, we battled with the issues and surveyed the best available evidence, from the EEF Toolkit (Secondary and Primary – note the crucial differences here: homework is much more effective with older children), to specific recent studies on homework (this one via Dan Willingham). The IEE ‘Best Evidence in Brief‘ newsletter has done a great job of collating homework research HERE. Certainly, knowing the evidence base can help our decision-making, though it is of course a little more complicated than that.

SO WHAT DOES THE EVIDENCE SAY?

Homework (or home learning, or “extended learning” as we relabelled it at Huntington) is seemingly most effective when it involves practice or rehearsal of subject matter already taught. Students should not typically be exposed to new material for their home learning, unless they are judged more expert learners. Complex, open ended homework is often completed least effectively; whereas, short, frequent homework, closely monitored by teachers is more likely to have more impact. This could include summarising notes; using graphic organisers to recast classroom materials; guided research; exam question practise; guided revision etc.

….

Read more here: The Truth About Homework

0 0 votes
Article Rating

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

English, onderwijs, onderzoek, praktijk

Tags

, ,