Voorlopig ziet het er naar uit dat de scholen nog wel een tijd gesloten blijven. Leerlingen blijken heel verschillend te reageren op dit gedwongen thuiszitten. Sommigen zijn blij met de grotere autonomie die ze in een klap hebben gekregen en laten zien dat ze zichzelf uitstekend kunnen organiseren. Anderen hebben daar meer moeite mee. Zij moeten hun dag ineens zelf structureren, zelf aan de slag gaan ook zonder de voortdurende druk van so-tjes en proefwerken, en ook nog eens weerstand bieden aan afleidingen. Voor die leerlingen en hun ouders heeft Lydia Sevenster een aantal tips om van het afstandsonderwijs een succes te maken. Je kunt de tips downloaden op haar site GoedPresteren.nl

Voor leerlingen

Even leek het of je extra vakantie had, maar al snel bleek dat je er grotendeels alleen voor staat. De vaste regelmaat van school is weggevallen en nu moet je zelf je dagen inrichten. Terwijl je leraren heel erg hun best doen je zo goed mogelijk op afstand te begeleiden, kun je ze niet altijd om hulp vragen op het moment dat jij daar behoefte aan hebt.

Als je blij bent met de grotere vrijheid die je zomaar hebt gekregen en het lukt je goed om je schoolwerk zelfstandig te organiseren en je weektaken op tijd af te krijgen, heb jij deze tips misschien niet nodig. Kijk of er toch iets voor jou bij zit en anders: heel goed en hou vol!

Als je het lastig vindt om in de flow te raken, gauw afgeleid wordt en opdrachten vaak uitstelt, kun je veel hebben aan de tips die je hier kunt downloaden.

Die tips helpen je structuur in je week aan te brengen. Je leert niet alleen de uren te plannen die je aan school besteedt maar, heel belangrijk, ook de uren waarin je je helemaal kunt ontspannen. Voor elke dag maak je een dagplanning.

Plannen is soms lastig en je eraan houden is vaak nog lastiger. Toch zul je merken dat je veel meer rust hebt als je weet wat je de komende periode moet doen en wanneer. Het scheelt onnodige stress en ruzies thuis. Als je plannen lastig vindt, vraag dan hulp, aan je ouders, je mentor, of je klasgenoten. Veel succes en hou vol!

Voor ouders

Van de ene op de andere dag is uw zoon of dochter er grotendeels alleen voor komen te staan om de tijd voor school in te delen. De structuur van school en ook de huiswerkbegeleiding zijn weggevallen. Sommige jongeren blijken weinig problemen te hebben met die cultuuromslag en zijn prima in staat zelfstandig hun dagen in te richten. Voor anderen, vooral degenen die op school al onderpresteerden, levert dat grote problemen op. Daarbij hebben ze hulp nodig van volwassenen, mentoren, vakdocenten en liefst ook van ouders of verzorgers.

Uitgangspunt is dat we jongeren steunen in hun behoefte aan autonomie. De ervaring leert dat ze dan onze steun graag accepteren en beter leren omgaan met zelfstandigheid. Dat betekent dat we uitgaan van het doel van het kind, het steunen bij het bereiken met dat doel, bespreken welke belemmeringen er zijn en wat het nog moeilijk vindt.

Help met de week- en dagplanning. Voor uw kind is dat waarschijnlijk de eerste keer, dus elke hulp daarbij is welkom. Geef vertrouwen en ruimte en benadruk dat wanneer iets niet is gelukt uw kind het NOG NIET kan. Dat is heel belangrijk want daarmee laat u uw vertrouwen zien in de groei van uw kind.

Lees nog meer concrete tips die u hier kunt downloaden.

Het schooljaar duurt nog maar drie maanden. Hoe mooi zou het zijn als uw kind in deze periode een grote sprong naar zelfstandigheid gaat maken. Laten we deze Coronatijd als een uitdaging zien.

0 0 votes
Article Rating

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

executieve functies, onderwijs

Tags

,