Join the conversation! 3 Comments

 1. Beste Pedro, omdat je dit verhaal nu ook op ons gezamenlijke weblog zet, wil ik toch graag reageren. Ik vroeg me af: wat is je boodschap met dit artikel? Dat het geluid van leraren niet doorklinkt op conferenties? Dat is althans wat ik eruit opmaak, maar help me op weg als je iets anders bedoelt.

  Misschien heb je in het programma van het VO-congres gezien dat er meerdere leraren en leerlingen meewerkten aan de workshops. Op het grote podium heeft ook wel eens een leerling gestaan, Isabella Biney. Haar verhaal kun je hier terughoren en -zien:

  Het leek me goed die nuance aan te brengen. Ik vind het persoonlijk mooi om te zien dat de laatste 10 jaar steeds meer conferenties en studiebijeenkomsten worden ingevuld en zelfs georganiseerd door leraren en leerlingen zelf. Ik ben met je eens dat er een risico is dat het adviseurs- en praatjesmakers gehalte soms te hoog wordt, zeker bij plenaire lezingen die moeten inspireren en enthousiasmeren. Maar het idee–als dat je boodschap was–dat leraren te weinig aandacht krijgen op conferenties kan op z’n minst genuanceerd worden.

  Begrijp me goed, het gaat me niet om voor of tegen. Het gaat me om nuancering. Tegen het polariseren. Voor samenwerken en elkaars standpunt onderzoeken. Ik ben zelf de strijd moe, en ik denk dat veel mensen de strijd moe zijn. Herken jij dat? Of is dit een bericht van een andere planeet? Ik ben benieuwd hoe je hier tegenaankijkt en, nogmaals, wat je achterliggende idee was met dit stuk.

  En die van die bolides op de parking–daar moest ik om glimlachen.

  Reply
 2. Het stuk is geschreven los van het VO-congres, maar is een tekst waar ik al een paar weken op werkte. Ik merkte de voorbije weken vaak hoe bijvoorbeeld CEO’s in de media komen vertellen hoe onderwijs moet georganiseerd worden of hoe er moet les gegeven worden. Heb het in het verhaal gewoon omgedraaid. Niet om te polariseren binnen het onderwijs dus, want misschien merkte je: het is geen onderwijscongres.

  Reply
  • Dank je Pedro, dat verheldert alweer. Dat was dan een toeval qua timing in week van het VO-congres (waar enkele speeches tot nogal wat reacties leidden), wat mijn perceptie heeft beïnvloed. Dan ben ik nog wel nieuwsgierig op welke CEO’s je doelt, maar dat komt misschien een andere keer.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Category

onderzoek