Vrijdagavond gaf ik voor SOK een soort van masterclass en tot mijn verbazing had iets dat ik langs mijn neus vertelde, nogal wat impact bij de mensen. Er zijn namelijk twee recente grote studies gepubliceerd die serieuze kanttekeningen plaatsen bij het mindset-verhaal van Carole Dweck.

Dit zijn de twee studies waarover ik op mijn Engelstalige blog berichtte:

De resultaten zijn van beide studies zeer gelijklopend:

  • het effect van een growth mindset-benadering is echt wel klein
  • het effect van deze benadering is enkel bij bepaalde groepen (soms nog steeds licht) effectief en bij andere niet of nauwelijks effectief.

Vooraleer je nu denkt dat ik met 2 studies de mindset-theorie naar huis stuur, is het antwoord een pak genuanceerder (al is er al langer iets aan de hand met onder andere mislukte replicaties van het originele onderzoek).

Door het werk van Hattie zijn we al een tijdje geobsedeerd door zijn vrij arbitraire grens van 0.4 als moment waarop een aanpak echt meerwaarde begint te bieden. Kleinere effecten zouden niet belangrijk zijn. Probleem is echter dat aan elke aanpak een kostenplaatje en tijdsinvestering hangt die vaak te weinig bekeken wordt. Concreet: sommige aanpakken leveren misschien minder op, maar dat is niet erg want ze kosten weinig tijd en moeite terwijl andere aanpakken misschien meer effect hebben, maar net zeer veel moeite en investering vergen. Dit is een redenering die je ook bij de EEF Toolkit ziet terugkomen.

Mindset is een relatief kleine interventie dus is een klein effect niet noodzakelijk slecht. Meer nog, veel interventies in onderwijs hebben meestal beperkte effecten en quasi nooit bij iedereen evenveel. Toch zijn deze onderzoeken een belangrijke waarschuwing om niet te hoge verwachtingen te hebben en realisme vast te houden (iets wat Dweck zelf ook al eerder aangaf).

1
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Luc Kumps Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Luc Kumps
Gast
Luc Kumps

Als een klein effect CUMULATIEF werkt, dan kan het op lange termijn een groot effect sorteren. Het al dan niet cumulatief zijn van effecten wordt helaas zelden bekeken (zeker niet in populariteitslijstjes van effectgroottes). Een klein effect op het vlak van begrijpend lezen (“lezen om te leren”) kan bijvoorbeeld veel belangrijker zijn dan een enorm effect op het vlak van maaltafels leren. Volgens mij is het niet onredelijk om te veronderstellen dat het effect van een interventie op het vlak van mindsets cumulatief werkt. Zie ook “A little is a lot” (https://wolfweb.unr.edu/~ldyer/classes/396/abelson.pdf): “there are processes by which individually tiny influences… Lees verder »

Category

evidence-based, onderwijs, onderzoek, psychologie