Werken met patronen in de kleuterklas

Wiskunde bij kleuters is veel meer dan tellen. Lang leve de patronen. Schitterende bericht over wiskundige inzicht en hoe het te onderzoeken en ontwikkelen bij kleuters. Ja, vierjarigen kunnen meer dan velen denken.

Kleutergewijs

In de derde kleuterklas van juf Ann zijn enkele kinderen druk in de weer met het maken van een kralenketting. Liv neemt achtereenvolgens een rode, een gele en een blauwe kraal. Dan weer een rode, een gele en een blauwe… Juf Ann heeft het opgemerkt: “Oh, wat een mooi patroon ben jij aan het maken! Wie weet wat er nu komt, na de blauwe kraal?”.

Deze situatie is een mooi voorbeeld van hoe er in de kleuterklas op een speelse manier aan “wiskunde” wordt gedaan. Volgens vele wiskundigen vormt de studie van patronen zelfs de kern van wiskunde. Ook in het onderzoek naar vroege wiskundige vaardigheden is er steeds meer aandacht voor activiteiten met patronen. In het verlengde daarvan ben ik een onderzoek gestart naar de ontwikkeling en stimulering van patroonvaardigheden bij vier- tot zesjarigen in Vlaanderen. Dit onderzoek kadert binnen een grootschalige studie aan de KU Leuven.

Kleuters…

View original post 1.012 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: