In deze blog, die ik vond via Larry Cuban, stelt Michael Trucano, een onderwijsexpert bij de Wereldbank, een paar belangrijke vragen over leren coderen en programmeren, die relevant zijn voor de Nederlandse situatie. Ook in Nederland horen we de roep om de 21ste-eeuwse vaardigheid coderen als verplicht vak op school in te voeren.

Schermafdruk 2016-04-29 15.12.46Over de vraag of alle kinderen zouden moeten leren programmeren wordt heel verschillend gedacht met zowel felle voorstanders als even felle tegenstanders. Voor een positief antwoord worden de volgende argumenten aangevoerd:

Kunnen coderen is een vaardigheid die relevant is voor de arbeidsmarkt. Het is maar de vraag of dat op de lange duur (‘2032’) ook geldt. Denk aan robots die kunnen programmeren, waardoor de behoefte aan programmeurs in de toekomst kleiner wordt.

Door te leren coderen leer je logisch nadenken en problemen oplossen. Dat is zeker een goed argument, maar daar tegenover stelt Yevgenyi Brikman: “Don’t learn to code, learn to think“.

Leren coderen kan helpen gelijke kansen te scheppen voor meisjes en jongens en kinderen met diverse sociaaleconomische achtergronden.

Trucano noemt nog een paar argumenten vóór coderen als verplicht vak. Hij loopt die een voor een langs en stelt daar telkens kritische vragen bij.

voor iedereen?Poster-ProgrammeerJeMeesterOfJuf

Er zijn goede argumenten om kinderen de mogelijkheid te bieden om te leren coderen en het is ook zinvol om alle kinderen tenminste te laten kennismaken met een manier van denken en problemen oplossen die inmiddels deel uitmaken van onze cultuur. Dat hoeft niet voor een beeldscherm te gebeuren. Onze kinderen moeten al veel te lang stilzitten op school. Veel leuker en inspirerender is het coderen te combineren met maken: ‘Maker Education’. In mijn eigen Maker+Klas en roboticalessen leren ze spelenderwijs coderen terwijl ze een robot bouwen.
Leren coderen kan zelfs tijdens de gymles. Op de site Levend Programmeren staat een spel waarvan de regels samen het algoritme vormen van een robot. Iedereen is in beweging en heeft veel plezier. Zo kan het dus ook.

We kunnen ons afvragen of leren coderen de enige manier is om jonge mensen te leren denken, problemen oplossen, creatief zijn en volwassen in de wereld staan. Literatuur (en in het algemeen plezier in lezen en schrijven), muziek maken, dansen, drama en sport zijn andere wegen waarlangs we het zelfde kunnen bereiken. Als we al die mogelijkheden op school bieden kunnen ze zelf kiezen wat het beste bij hen past.

  • Voor we coderen als verplicht vak in het curriculum opnemen doen we er goed aan de vragen te stellen waarmee Trucano zijn stuk eindigt:
  • Moeten we codeerles geven op school?
  • Wat verstaan we onder ‘coderen’ in onze context?
  • Wie moet die lessen geven en wie moeten het leren – een paar computernerds of iedereen?
  • Kunnen we ons deze lessen veroorloven? Of, omgekeerd, kunnen we ons veroorloven deze lessen niet te geven als andere scholen of scholen in andere landen dat wel doen?
  • Is het voldoende wanneer onze kinderen leren coderen, of gaat het er om dat ze de vaardigheden worden in ‘coderen om te leren’ – systematisch en gestructureerd denken? Daarmee wordt coderen relevant voor alles wat we in school leren.

Kortom, voor we overhaast coderen/programmeren opnemen in het kerncurriculum is het verstandig goed na te denken.

6
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Learning to Code vs. Coding to Learn (Michael T...Patrick UbagsJohan JeuringKoos de Boer Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] In deze blog, die ik vond via Larry Cuban, stelt Michael Trucano, een onderwijsexpert bij de Wereldbank, een paar belangrijke vragen over leren coderen en programmeren, die relevant zijn voor de Nederlandse situatie. Ook in Nederland horen we de roep om de 21ste-eeuwse vaardigheid coderen als verplicht vak op school in te voeren.  […]

Patrick Ubags
Gast

Je normatieve stap is te groot, Johan. Veel leerlingen die met motortjes spelen of moeten spelen hebben geen idee hoe het werkt als ze hun rijbewijs halen. Je hoeft geen huis te kunnen bouwen om erin te wonen en geen drukker te worden om een boek te mogen en kunnen lezen, sterker nog; het lezen zelf en kritisch bewustzijn is vele malen belangrijker. Dat je selectief aandacht besteedt aan techniek, technologie en de invloed daarvan op ons zijn, lijkt me erg goed. Maar we moeten een helder onderscheid maken op basis van urgentie, causatie en volgordelijkheid. Dus als je onderwijs… Lees verder »

Johan Jeuring
Gast

Nog twee kleine dingen over dit stuk:

– ik heb niet zo’n positieve connotatie bij het woord coderen; waarom niet programmeren gebruiken?

– het argument dat robots leren programmeren lijkt sterk op het argument (vroeger) dat al het programmeren in India zou worden gedaan

Programmeren betekent het oplossen van nieuwe problemen of het bereiken van nieuwe doelen. Als robots dat kunnen zullen we die robots moeten programmeren om nieuwe problemen op te lossen. Niets voor niets: problemen zullen nooit automatisch verdwijnen.

Mag dit argument geschrapt worden uit vervolgstukken?

Johan Jeuring
Gast

In mijn ogen zijn alle bovenstaande argumenten secundair. We moeten leerlingen niet leren programmeren om ze voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We moeten leerlingen niet leren programmeren om ze beter problemen te leren oplossen. En we moeten leerlingen niet leren programmeren om ongelijkheden op te lossen. (Alhoewel al die doelen uiteraard nastrevenswaardig zijn.) We moeten leerlingen leren programmeren om dezelfde reden waarom we leerlingen natuurkunde, biologie, en scheikunde leren: de wereld om ons heen bestaat tegenwoordig voor een heel groot gedeelte uit software (en een beetje hardware), en het is belangrijk dat iedereen weet wat daar achter zit. Software… Lees verder »

Koos de Boer
Gast
Koos de Boer

Het moet verder gaan dan alleen leren programmeren Computational Thinking daar gaat het om. Ik heb er een beetje onderzoek naar gedaan en contact gehad met Dr John Woolard van CAS en Southampton University. Het volgende is daaruit voortgekomen Computational Thinking is een manier van denken die veel verder gaat dan het maken van software en het toepassen daarvan in computersystemen. Computational Thinking biedt een raamwerk voor het beredeneren en oplossen van allerlei problemen . Deze wijze van denken wordt ondersteund door een substantiële hoeveelheid theoretische en praktische kennis en door technieken voor analyse, modelleren en probleemoplossing. Computer Science heeft… Lees verder »

Patrick Ubags
Gast

De vraag is of de betekenis achter de betekenis van literacy goed begrepen wordt. Coderen en programmeren kun je beter vergelijken met kennis en vaardigheden van druktechniek, voer- en vaartuigentechniek, bouwkundige techniek, kortom; de inhoud en praktijk van techniek en technologie. Kun je beter autorijden als je precies weet hoe een verbrandingsmotor werkt?
Kennis over techniek kan nooit kwaad, maar extrinsiek gemotiveerde programmeurs of codeslaven hebben niet per definitie mijn voorkeur als docent informatica. Met creativiteit, kritisch vermogen, metacognitie en het weten verwerven en beoordelen van wat belangrijk is op het geijkte moment, kom je verder.

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs, praktijk

Tags

, , , , ,