Wat Leren Leraren in de Lerarenopleiding (en wat Niet)?

Deze blog schreef ik oorspronkelijk voor het meinummer van het blad Didactief waar ik iedere maand iets schrijf over m.i. spraakmakend wetenschappelijk onderzoek en wat de betekenis daarvan is in/voor het onderwijs. Dit keer gaat het over wat leraren leren in hun opleiding (en wat niet), vooral met betrekking tot bewezen, evidence-based aanpakken.

Dit keer bespreek ik een rapport van de National Council on Teacher Quality in de VS omdat dat, naar mijn mening, enorm belangrijk is voor het leraarsberoep. Het rapport What Every New Teacher Needs to Know (Wat iedere nieuwe leraar zou moeten weten) verscheen in januari met een prominente ‘Letter of support’ voorin van zeven van de meest vooraanstaande Amerikaanse onderwijsonderzoekers zoals Rich Mayer (Cognitive Theory of Multimedia Learning), John Dunlosky (Improving Students’ Learning With Effective Learning Techniques) en Hal Pashler (Organizing Instruction and Study to Improve Student Learning).

Drie onderzoeksters akkerden door 48 leerboeken – vele duizenden pagina’s – die in gebruik zijn op een representatieve groep van 219 Amerikaanse docentopleidingen. Zij zochten naar informatie en uitleg over evidence based (zelf spreek ik liever van evidence informed) strategieën waarover iedere aankomende leraar zou moeten leren. Hun uitgangspunt was dat ‘jaarlijks circa 190.000 beginnende leraren hun onderwijsbevoegdheid halen met het idee dat zij goed voorbereid zijn op het veeleisende beroep van leraar. Iedere afgestudeerde heeft ten minste één onderwijspsychologie- dan wel didactiekcursus gevolgd die hen zou moeten helpen om beter onderwijs voor te bereiden en te geven’.
Spoiler alert!!
Hun conclusie: ze vonden onthutsend weinige referenties naar evidence based strategieën, wel werden de meeste leraren ‘bedolven onder pagina’s tekst over doceerstrategieën en klasse management met weinig tot geen wetenschappelijke basis’.

De eerste vraag is: wat zijn die evidence based strategieën? De onderzoekers – gebruikmakend van het rapport Organizing Instruction and Study to Improve Student Learning: A Practice Guide van de Institute of Education Sciences het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van onderwijs – identificeerde zeven bewezen algemene aanpakken voor het bevorderen van het leren van leerlingen, ongeacht leeftijd/leerjaar of lesstof en die zelfs bijzonder goed werken voor ‘struggling students’. Zes leerstrategieën staken er met kop en schouders uit door de enorme kwantiteit en kwaliteit van onderzoek dat daaraan ten grondslag lag. Twee daarvan waren gericht op het beter opnemen van nieuwe informatie, namelijk het (1) goed combineren van beelden met woorden  en (2) het verbinden van abstracte concepten met concrete voorbeelden. Twee andere strategieën garanderen dat lerenden nieuwe informatie in verband brengen met andere nieuwe informatie of al aanwezige kennis, namelijk het (3) stellen van doordenkvragen (probing / epistemic questions) over het hoe, waarom, wat als, hoe weet je dat en (4) herhaaldelijk afwisselen tussen problemen met gegeven oplossingen en problemen die de lerenden zelf moeten oplossen. Tot slot waren er twee strategieën gericht op het helpen onthouden van wat er geleerd is, namelijk (5) afwisseling tussen studeren en oefenen (gedistribueerd oefenen) over een langere periode in plaats van langdurig aaneen te blokken en (6) formatief en summatief toetsen (assessment) van wat er geleerd is c.q. had moeten worden.

De tweede vraag is: kwamen deze strategieën voor in de leerboeken en zo ja, in welke mate? Zoals al verklapt was dat nauwelijks het geval. Geen van de leerboeken geeft een nauwkeurige beschrijving van alle zes. Op z’n best kwamen twee van de zes aan bod. In 10% van de boeken waarin dat het geval was, was die bespreking echter niet meer dan 1-2 zinnen en dat in leerboeken van honderden pagina’s. (zie afbeelding)

Circle

Daarnaast keken de onderzoekers naar 48 lerarenopleidingen (po en vo) die de onderzochte leerboeken gebruiken. Maar ook daar bleken die zes strategieën nauwelijks (‘virtually non-existent’) aan bod te komen tijdens de lessen. En als ze wel aan de orde kwamen, werden ze nauwelijks geoefend, behalve het stellen van doordenkvragen.

Hun conclusie: uitgevers en schrijvers van leerboeken falen schromelijk, doordat zij de fundamentele kennis die nodig is om goed onderwijs te geven negeren en daarmee de volgende generatie leerkrachten, de onderwijsprofessie en leerlingen ernstig benadelen. En de opleidingen doen het niet veel beter.

De derde vraag is natuurlijk: Is het (veel) beter in Nederland of is het zelfs slechter? Misschien wil OCW, de VSNU of HBO-Raad of NRO een vergelijkbaar onderzoek – natuurlijk door mij geleid – laten uitvoeren hierover!

Het rapport en alle bijlagen staan op http://www.nctq.org/dmsStage/Learning_About_Learning_Report

Ik raad ook de volgende blog aan https://gregashman.wordpress.com/2016/02/19/5-features-of-poor-teacher-education/

 

Herblog naar hartenlust en

Volg mij ook op Twitter @P_A_Kirschner

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

13 Reacties naar “Wat Leren Leraren in de Lerarenopleiding (en wat Niet)?”

 1. Ha Paul,

  Onderzoek door jou geleid, mag ik dan meedoen? Ik had het al eerder willen doen, maar ik zal dit eens voorleggen bij ons op de opleiding. Kijken in hoeverre opleiders en studenten dit wil of niet herkennen. Schrijven we er samen een artikeltje over!

  Liked by 1 persoon

 2. Dit is op X, Y of Einstein? herblogden reageerde:

  Blogde zelf ook al eerder over dit rapport, maar de inzichten zijn te cruciaal om niet regelmatig op deze nagel te kloppen!

  Like

 3. Fijne bijdrage weer Paul. Waar ga je het in juni over hebben? Ik zou wel weer eens iets willen lezen over de academische pabo en/of Bildung? Is dat een onderwerp waar je wat mee kunt? Grtz

  Like

 4. Dit is op Lessen economie herblogden reageerde:
  evidence based (zelf spreek ik liever van evidence informed) strategieën die elke leraar zou moeten toepassen om de studenten optimaal te laten leren

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wat Leren Leraren in de Lerarenopleiding (en wa... - 2 mei 2016

  […] Door Paul Kirschner:Deze blog schreef ik oorspronkelijk voor het meinummer van het blad Didactief waar ik iedere maand iets schrijf over m.i. spraakmakend wetenschappelijk onderzoek en wat de betekenis daarvan is in/voor het onderwijs. Dit keer gaat het over wat leraren leren in hun opleiding (en wat niet), vooral met betrekking tot bewezen, evidence-based aanpakken.  […]

  Like

 2. Wat Leren Leraren in de Lerarenopleiding (en wat Niet)? | Manuela Bazen-Steenkamp - 2 mei 2016

  […] Sourced through Scoop.it from: onderzoekonderwijs.net […]

  Like

 3. 6 mooie posters vatten belangrijke onderwiskundige inzichten samen | X, Y of Einstein? - 9 augustus 2016

  […] Paul Kirschner vond ik deze 6 posters van Learningscientists gebaseerd op dit rapport waar Paul al eerder over schreef (en ik ook hier). Je kan de posters op de website van Learningscientists downloaden als […]

  Like

 4. 6 mooie posters vatten belangrijke onderwiskundige inzichten samen | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 9 augustus 2016

  […] Paul Kirschner vond ik deze 6 posters van Learningscientists gebaseerd op dit rapport waar Paul al eerder over schreef (en ik ook hier). Je kan de posters op de website van Learningscientists downloaden als […]

  Like

 5. Leren a.s. leerkrachten wat zij moeten leren? Lerarenopleidingen onderzocht: | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 2 september 2017

  […] Gino Camp en mijn persoon. Zij voerden een deelreplicatie uit van een onderzoek dat ik eerder over blogde en die ook in Didactief verscheen (Wat moeten nieuwe leraren weten? mei 2016). Dus deze blog heeft […]

  Like

 6. If It Ain’t There, It’s Broke! – 3-Star learning experiences - 5 september 2017

  […] Surma, mentored by Dr. Gino Camp and myself, carried out a part of the replication of a research I reported earlier (in Dutch) and which also appeared on my blog 3-Star Learning Experiences: An […]

  Like

 7. Met je Pabo – tundermanblog - 24 november 2017

  […] en kan niet steunen op een wetenschappelijke onderbouwing. Daar is in het buitenland veel over gepubliceerd. Maar ook voor Nederland geldt dat de studie tot leerkracht tekortschiet in het aanleren en oefenen […]

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: