Het geheime recept: praatplaten om te reflecteren én te observeren

Weer een interessante bijdrage op de Vlaamse blog Kleutergewijs. Geen idee of Nederlandse kleuterleerkrachten ook met ‘praatplaten’ werken. Het lijkt mij een prima methode om de woordenschat van jonge kinderen en hun taalvaardigheid te vergroten. Vooral ook geschikt voor kinderen met een taalachterstand.

Kleutergewijs

Straffe gesprekken hoorde ik vorige week tijdens mijn stagebezoeken. De kleuters zaten met vier of vijf aan een tafeltje met hun nieuwe leerkracht, een eerstejaarsstudent. Een praatplaat in het midden, vaak dubbel uitgeprint zodat iedereen kon meekijken. De kleuters reflecteerden over processen, technieken, hulpmiddelen, eigen ervaringen binnen het thema ‘bouwen’. Alle kleuters, ook de minder praatgrage of taalvaardige, kregen de kans om inzichten te verwoorden of te verankeren. Taalstimulering gebeurde via themawoordenschat, zinnen bouwen, spreekdurf, naar elkaar luisteren.

Het geheime recept?

  • Sterke klaservaringen om naar te verwijzen. De praatplaat kwam pas nadat de kleuters al heel wat hadden ervaren binnen het thema. De waarneming gebeurde de dag voordien: ze hadden een muur mogen bouwen, en echte cement mogen maken. Dat was heel dankbaar.
  • Van echt materiaal naar de plaat, en omgekeerd. Af en toe nam de leerkracht er een voorwerp bij om te vergelijken met de praatplaat: een kruiwagen, de pot met opgedroogde cement die…

View original post 573 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: