Class size is one of those topics in education that is always good for a lively debate. One might expect that the issue would have been settled once and for all when Hattie showed that class size reduction had a minor effect on student achievement. But the debate continues. Teachers still generally prefer smaller classes, while education researchers tend to follow Hattie’s idea that class size does not matter, delighting policymakers. My colleagues of this blog collective are as divided about this topic as everyone else (see category ‘klasgrootte’ = class size).

  

Alex Quigley, an English teacher from York, UK, adds some food for thought in his blog Hunting English:

Well, of course class size matters, stupid. And yet, as with most things in education, it is more complicated than that.

The debate has broken out once more on social media, based on a review of class size research undertaken by Diane Whitmore Schanzenbach, called ‘Does Class Size Matter‘, resulting in headlines in established media outlets like the Washington Post: ‘Class Size Matters a Lot, Research Shows‘. Interestingly, this research summary is over a year old, but the debate that were initiated back in February 2014 are being repeated once more. In fact, the evidence stated by Schanzenbach is broadly the same as what has been offered by the EEF Toolkit, but Schanzenbach doesn’t really discuss potential alternatives approaches, nor the issues that attend class size reduction.

Now, you would be hard pressed to find a parent, teacher or student, who would demand larger class sizes. I am a parent and I am a teacher. Do I prefer groups of 20 over groups of 25, for example? Of course – it would be my preference almost every time to have 20 students. Only, the issue with reducing class size like this is that it doesn’t transform student outcomes – it is no silver bullet. I wouldn’t change my practice with the class size reduction I describe.

Does class size matter? Of course – but not as much as we think and we seldom give a thought to other factors that attend class size reductions.We need to ask better questions.

More here>>>

0 0 votes
Article Rating

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

English, klasgrootte, onderwijs, onderzoek

Tags

,