Zaterdag sprak ik in Londen op ResearchED en ik was zwaar onder de indruk. Al drie jaar worden in de UK, en ondertussen ook in New York en Australië, verschillende conferenties georganiseerd waarbij leraren en onderzoekers samen nadenken over onderwijs. Er zijn echte lezingen (zo gaf ik er eentje), maar zat zelf in een echte filosofische sessie over kennis en waarheid in onderwijs waarbij de hele groep in discussie zat. Was trouwens zeer fijn om Andrew Old, een collegablogger zo te kunnen ontmoeten.

De prijs was bewust laag gehouden en echt honderden leraren kwamen er op af. Beeld je een grote sportzaal in en stop die vol. De hashtag #rED15 werd ook nog trending topic, trouwens ondertussen evenzeer een traditie. Leerkrachten van basis en secundair onderwijs liepen er gewoon door elkaar. Hier en daar zag ik ook een verdwaalde politicus die beleid kwam duiden, maar ook vooral in gesprek wou gaan met het onderwijs en de onderzoekers.

De bedoeling van deze conferentie is om onderzoek en onderwijs dichter bij elkaar te brengen. En terwijl evidence-based een belangrijke grondstroom is, bleek net de beperking van onderwijsonderzoek ook een belangrijk thema.

De interactie is wat het verschil maakt met bijvoorbeeld een TED-conferentie (wat toch vaak een beetje ‘wijze op een podium verlicht de zaal die met elkaar op sociale media inzichten deelt’ is).

Je zou je kunnen afvragen wat het verschil is met een gewone conferentie of studiedag. Ik vroeg het me ook af op de lange rit terug. Het voelde echt anders aan en ik denk dat dit komt omdat het echt sterk vanuit leraren zelf komt. Ook opvallend: veel grote onderzoeksnamen (met dito prijskaartje) hebben de voorbije jaren gratis zich voor ResearchED ingezet (wat dan weer wel gelijk is aan TED).

Op 30 januari is er een eerste ResearchED in Amsterdam (en yep, ik ga), maar op diezelfde rit terug vroeg ik me af of zo een conferentie ook in Vlaanderen mogelijk zou zijn? Ondertussen kreeg ik al reacties van Vlaamse collega’s, en ja, er wordt aan gewerkt!

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

evidence-based, onderwijs