What to make of this? John Hattie’s book is one of the most influential books on education to appear in the last few years. For some, it has almost the status of an education bible. If the statement “Half of the statistics in ‘Visible Learning’ are wrong”, can be sustained, what consequences does it have for our teaching practice?
In this and the next post, reblogged from Ollieorange2, the author, a British mathematician and math teachter finds out exactly what is wrong with Hattie’s statistics.

Join the conversation! 4 Comments

 1. […] Reblogged on WordPress.com  […]

  Reply
 2. […] publication of methodological flaws in Hattie’s research (see earlier posts on this blog here and here). In addition, he is critical of the connection between Hattie’s rsearch and the […]

  Reply
 3. […] boeken van de laatste jaren is Visible Learning van John Hattie. Blogcollectief Onderzoek Onderwijs reblogt een post van blog Ollieorange2 waarin wordt beweerd dat de helft van de statistiek in het genoemde boek niet deugt! Effect Size en […]

  Reply
 4. […] John Hattie admits that half of the Statistics in Visible Learning are wrong […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Category

English, evidence-based, onderwijs, onderzoek

Tags

,