In this second post about the statistics in ‘Visible Learning’, the author, British mathematician Ollieorange2, asks some uncomfortable questions about the self-correcting capacity of the education science community.

For me, two questions remain:

  • If half of the statistics are wrong, how does that affect the recommendations to teachers based on those statistics, and
  • How much of the other half is reliable?

Originally posted on ollieorange2.
______________________

In an earlier post we discovered that John Hattie had admitted (quietly) that half of the Statistics in Visible Learning were incorrect. John Hattie uses two statistics in the book, the ‘Effect Size’ and the ‘CLE’. All of the CLEs are wrong through-out the book.

Now, I didn’t really know why they were wrong, I thought, maybe he was using a computer program to calculate them and it had been set up incorrectly. I didn’t know. Until I received this comment from Per-Daniel Liljegren. He was giving a seminar on Visible Learning for some teachers in Sweden and didn’t understand some of what he’d found, so, he wrote to Debra Masters, Director of Visible Learning Plus, asking for help.

“Now, when preparing the very first seminar, I was very puzzled over the CLEs in Hattie’s Visible Learning. It seems to me that most of the CLEs are simply the Effect Size, d, divided by the square root of 2.

Should not the CLE be some integral from -infinity to d divided by the square root of 2?”

And if you grab your copy of Visible Learning and check, he’s right! The CLEs are just the Effect Size divided by the square root of 2.

He never received a reply to his letter.

Read more here

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

English, onderwijs, onderzoek

Tags

, , ,