Kelvin Smythe has been critically following Hattie’s work for a long time and is almost his absolute antipode. Smythe follows up on the recent publication of methodological flaws in Hattie’s research (see earlier posts on this blog here and here). In addition, he is critical of the connection between Hattie’s rsearch and the neoliberal education agenda.
Several of us on this Blog Collective have been avid critics of neoliberal trends in education. One of the outcomes of that is the book ‘Het Alternatief’ (The Alternative) that has been quite influential in recent education developments in the Netherlands. An international version of The Alternative will be published next Spring.
Smythe is not mild in his criticism of John Hattie. The reader may decide for themselves if he has a point.

Join the conversation! 3 Comments

 1. Ik probeer achter te komen wie precies Kelvin Smythe is maar vind geen CV o.i.d. Ik vind alleen dat hij als inspecteur in het onderwijs uit frustratie is opgehouden om criticus te worden (zijn eigen blog: In 1989, when New Zealand schools were restructured under a New Right philosophy, Kelvin Smythe left the formal education system to be a critic of some of the restructuring outcomes).

  Reply
  • Ja. Zover was ik ook. Zijn verhaal kan uit frustratie en afgunst voortkomen. Iemand als Hattie moet gewoon vijanden maken. Maar het lijkt me toch zinvol om de kritiek op Visible Learning serieus te nemen. Zie ook de vorige twee posts over fouten in de statistische methoden van Hattie.
   Ik ben zelf niet voldoende deskundig op dat gebied om dat te beoordelen. Maar er lopen er genoeg bij jullie, in Utrecht en elders rond die de argumenten van Hattie’s critici tegen het licht kunnen houden.
   Ik heb deze stukken geherblogd omdat de consequenties van fouten in Visible Learning ernstig zijn, voor lerarenopleidingen en voor beleid, zoals Smythe laat zien. Ik heb me ook altijd afgevraagd in hoeverre de verschillen tussen Marzano en Hattie voortkomen uit verschillen in methodiek. Hoe dan ook: genoeg reden om je erin te storten.

   Reply
  • Smythe heeft in de jaren ’80 een paar artikelen over onderwijs gepubliceerd. Daarna kan ik niets vinden,

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Category

English, evidence-based, onderwijs, onderzoek

Tags

, ,