Kelvin Smythe has been critically following Hattie’s work for a long time and is almost his absolute antipode. Smythe follows up on the recent publication of methodological flaws in Hattie’s research (see earlier posts on this blog here and here). In addition, he is critical of the connection between Hattie’s rsearch and the neoliberal education agenda.
Several of us on this Blog Collective have been avid critics of neoliberal trends in education. One of the outcomes of that is the book ‘Het Alternatief’ (The Alternative) that has been quite influential in recent education developments in the Netherlands. An international version of The Alternative will be published next Spring.
Smythe is not mild in his criticism of John Hattie. The reader may decide for themselves if he has a point.

3
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Dick van der WaterenPaul Kirschner Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Paul Kirschner
Auteur

Ik probeer achter te komen wie precies Kelvin Smythe is maar vind geen CV o.i.d. Ik vind alleen dat hij als inspecteur in het onderwijs uit frustratie is opgehouden om criticus te worden (zijn eigen blog: In 1989, when New Zealand schools were restructured under a New Right philosophy, Kelvin Smythe left the formal education system to be a critic of some of the restructuring outcomes).

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

English, evidence-based, onderwijs, onderzoek

Tags

, ,