De Vlaamse basiscompetenties voor leraren gaan uit van een leraar als tienkamper. Zowel opvoeder zijn als partners van ouders behoren tot de 10 disciplines die leraren onder de knie moeten zien te krijgen, naast die van bijvoorbeeld begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen en inhoudelijk expert. Als lerarenopleider twijfel ik of we binnen onze beperkte opleidingstijd starters wel voldoende fond kunnen meegeven als opvoeders. Ouders raadgeven over de opvoeding van hun kinderen lijkt me om nog andere redenen een brug te ver voor de juffen en meesters. Dit ruikt naar vloeken in de eigen kerk of naar kritiek op het niveau van onze leerkrachten. Toch gaat dit blogbericht een andere richting uit.

Op Kleutergewijs schreef ik:

Papa’s en mama’s vragen je ongetwijfeld wel eens om opvoedingsadvies. Febe wil ’s morgens bij ons in bed kruipen. Patrick vindt dat ik haar te veel verwen, maar ik vind het gezellig. Lastig, zelfs voor een leraar. Of is het net moeilijk omdat je leraar bent? Als pedagoog overkomt het me ook. Het CLB zegt dat we te dicht op Stijn zijn vel zitten, dat we hem meer autonomie moeten geven. Jij geeft daar toch les over? Even heikel, zeker als men erop rekent dat je als expert en als ervaringsdeskundige spreekt.

Een reflectie dus over hoe je als onderwijsprofessional omgaat met vragen om opvoedingsadvies. Preciezer nog, een blogbericht over de valkuilen ervan.

Probleem 1: Elk advies verandert relaties

Lees verder op Kleutergewijs

0 0 votes
Article Rating

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

gedrag, kleuters, onderwijs, praktijk

Tags

, ,