Liesl Veulemans schrijft op de Vlaamse groepsblog Kleutergewijs over het belang van warme relaties met kinderen. Ze doet daarbij een oproep om de kinderen in te klas te blijven aanvoelen, om de kinderen in de klas te blijven benaderen met vooral oog voor warmte, sensitiviteit, en écht aandacht geven.

Het Vlaamse onderwijstijdschrift Klasse nam deel aan het project Kleine Kinderen, Grote Kansen en maakte vier inspirerende video’s onder de titel “De klas van juf Jelke”. Als je daar op zoekt, vindt je ze zeker. Liesl Veulemans bedt er alvast een in in haar nieuwste bericht op Kleutergewijs.

Ode aan de makers van Klasse en aan onze alumna Jelke om zich zo kwetsbaar te durven opstellen. Haar aanpak en haar persoon zal heel wat collega’s en toekomstige Vlaamse leerkrachten inspireren.

Hier volgt het stuk van Liesl, dat verder te lezen is op Kleutergewijs.

Juni 2018. Via collega’s vernam ik dat er een nieuw videofragment voor handen was omtrent het opbouwen van warme relaties met kleuters, ook met kleuters waarmee deze relatie niet evident is op het eerste zicht. Ik was geprikkeld, nieuwsgierig, benieuwd naar wat dit fragment me zou kunnen bijbrengen.

Pure emoties, pure relatie, écht in beeld gebracht.

Ik bekeek het fragment via https://www.klasse.be/129471/kwaliteitsvolle-relaties-kleuters-kleuterklas/ en hoe langer ik in het fragment zat, hoe sterker ik de emoties van de betrokken kleuterjuf, juf Jelke, en één van de hoofdfiguren tussen de kleuters, Andy, zelf ook binnen pakte. Een rollercoaster van emoties, tegen minuut 30 stroomden de tranen ook letterlijk over mijn wangen… De gemotiveerde, warme gebetenheid van juf Jelke, en het contrast met de onmacht waarmee ze geconfronteerd wordt, grepen me letterlijk naar de keel.

Warme relaties met kinderen opbouwen: primaire focus.

Waarom breng ik dit gegeven onder de aandacht? Wel, het schooljaar draait nu ondertussen enkele weken op volle toeren. Klassen zijn gevormd, de klaswerking heeft een bepaalde vorm aangenomen, kinderen en juf leren elkaars mooie eigenschappen maar ook kleine kantjes kennen. In deze veelheid van nieuwe indrukken en bij het installeren van bepaalde gewoontes en routines, vind ik het belangrijk om een oproep te doen: een oproep aan alle kleuterleid(st)ers om de kinderen vooral te blijven ‘zien’, in de veelheid aan vanzelfsprekendheden en gewoontes die stillaan in de dagelijkse gang van zaken binnen sluipen. Een oproep om de kinderen in te klas te blijven aanvoelen, een oproep om de kinderen in de klas te blijven benaderen met vooral oog voor warmte, sensitiviteit, en écht aandacht geven.

Waarom deze oproep?

Lees verder op Kleutergewijs>>

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

kleuters, onderwijs, praktijk

Tags

,