Dit stuk van Eva Dierickx verscheen eerder op de Vlaamse blog Kleutergewijs. Onze AP-collega Eva Dierickx koppelt ondernemerschap bij kleuters aan strandactiviteiten. Nieuw voor mij is dat ze de klassieke voorbeelden van ondernemerschap bij kleuters overstijgt, vertrouwd dan weer is de hoge kwaliteit van haar blogberichten.

Bij eb wandelen kinderen langs de waterlijn. Ze verzamelen schelpen. Niet zomaar schelpen; couteaus. Aan de Belgische kust zijn deze tijdens de zomermaanden immers erg veel waard. De mooiste papieren bloemen staan verspreid op het strand te koop. De concurrentie is hard: 1 + 1 gratis acties, mama’s en papa’s die glitters gebruiken, bloemen in de Belgische driekleur (niet meer zo veel waard na het WK) en kinderen die experimenteren met nieuwe materialen. De bloemenmaffia van Knokke en omstreken draait op volle toeren. Ik kijk met open mond naar wat die jonge kinderen uitproberen.

De kleuters uit bovenstaand voorbeeld zijn een voorbeeld van wat je ‘ondernemende kleuters’ noemt. Ze zitten boordevol nieuwe ideeën, energie en geven niet zomaar op. Ze zoeken nieuwe oplossingen en zijn niet bang voor een experiment meer of minder.

Midden mei waren wij te gast in Roskilde, waar we met studenten en collega-lerarenopleiders in gesprek gingen over ondernemerschap in het basisonderwijs. In het kader van een snel veranderende economie, globalisatie en competitieve arbeidsmarkt hebben landen over heel de wereld immers beslist om onderwijs over ondernemerschap te integreren in het onderwijssysteem (Axelsson et al., 2015). Kinderen en volwassenen die ondernemend zijn, leren om te gaan met uitdagingen die deze snel veranderende wereld met zich meebrengt.

Ondernemerschap? Wablieft?

Als we het hebben over ondernemerschap dan bedoelen we hiermee niet alleen ‘het opstarten van een eigen zaak’ of big business.

Ondernemerschap gaat over actie, creativiteit en het begrijpen van de omgeving rondom je. Ondernemerschap vraagt in de eerste plaats een aantal attitudes, maar ook vaardigheden en kennis (Lackéus, 2015). Je herkent ondernemende kleuters aan hun neus voor kansen. Het gaat bijvoorbeeld om kleuters die voorstellen om iets te maken, die het initiatief nemen tot een nieuw rollenspel, die iets van thuis meebrengen waarmee ze in de klas aan de slag gaan, die een probleem zien en dat willen oplossen (Laevers & Bertrand, 2003; Axelsson et al., 2015).

Een kant-en-klare winkelhoek waar kleuters kopen en verkopen, volstaat dan ook niet om aan ondenemerschapscompetenties te werken. Als jij de prijzen bepaalt van het fruit in de winkel en boodschappenlijstjes klaarlegt om te noteren, kan je werken aan ontluikende gecijferdheid en geletterdheid, maar dat is nog geen ondernemerschap. Ondernemende kleuters vinden in elke hoek een nieuwe uitdaging om te ondernemen.

Hoe herken je ondernemende kleuters?

Lees verder op Kleutergewijs>>

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

gedrag, kleuters, onderwijs, praktijk

Tags