Op 24 januari 2019 worden in een bijeenkomst in de Jaarbeurs (Utrecht) tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling de winnaars bekendgemaakt van de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek 2019, de werkbeurs Onderwijsjournalistiek 2019 van het Onderwijsfonds COCMA en de door de Onderwijsraad ingestelde Fons van Wieringenprijs, prijs voor de beste Onderwijsblog 2019.

Voordrachten voor werk dat voor de prijzen of beurs in aanmerking komt, kunnen tussen 1 september en 15 oktober 2018 worden ingediend. Begin december 2018 worden de nominaties bekendgemaakt.

FONS VAN WIERINGENPRIJS. PRIJS VOOR DE BESTE ONDERWIJSBLOG 2019

Met het uitloven van deze prijs wil de Onderwijsraad het publieke debat over onderwijs via sociale media bevorderen. Voor de prijs komen in aanmerking actuele websites waarop regelmatig (korte) stukken, foto’s, filmpjes enzovoort verschijnen, al dan niet uit de persoonlijke sfeer. Het gaat dan om:

  • Nederlandstalige blogposts, podcasts of vodcasts van mensen uit het onderwijsveld (leerkrachten/docenten, onderwijsbeleidsmakers, onderwijsadviseurs enzovoorts) afkomstig uit alle sectoren van het veld, vanaf het basisonderwijs tot en met het hoger onderwijs.
  • Per persoon kan één essayistische, opiniërende blogpost, podcast of vodcast (of een bij elkaar horende serie daarvan) voorgedragen worden. Bij de inzending wordt aangegeven hoe interactie heeft plaatsgevonden met het werkveld (vóór of na publicatie van de post, via welke media) en  wat de impact hiervan is geweest (welke reacties er zijn geweest, van wie en wat de gevolgen zijn van de interactie).
  • De te beoordelen blogpost, podcast of vodcast is gepubliceerd op een individuele of gezamenlijke blog of vlog, en wel in de periode 1 september 2017  – 31 augustus 2018.

Voor een nader beeld van de criteria: zie op de website het juryrapport 2018. De prijs 2019 bestaat uit hoofdprijs van 1500 euro en en een aanmoedigingsprijs van 750 euro. De aanmoedigingsprijs is bedoeld voor beginnende bloggers.

De jury bestaat uit: Ferry Haan (lid Onderwijsraad; leraar JP Thijsse College), Joke de Jong (leraar van het jaar en lid van de Lerarenkamer, het verband van Leraren van het Jaar), Emmanuel Naaijkens (zelfstandig onderwijsjournalist) en Richard Toes (lid Onderwijsraad en juryvoorzitter; voorzitter CvB  Wartburgcollege in Rotterdam en Dordrecht).

Voordrachten indienen via: www.onderwijsjournalistiek.nl/blogprijs.

De blogprijs is vernoemd naar Prof. dr. A. M. L. van Wieringen (1946-2017), oud-hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam en oud-voorzitter van de Onderwijsraad.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs

Tags

,