In deze post, die eerder op Kleutergewijs verscheen, vergelijkt Johan de Wilde de blik van de fotograaf – in dit geval de beroemde Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra – met die van een goede leraar: “Een goede leerkracht is als een fotograaf en ziet in de eerste plaats de persoon..”

Dit is Almerisa. De enige echte, een unieke persoon. Tegelijk is het een universele foto van een kind. Almerisa lijkt misschien op een kleuter in je klas. Dit blogbericht trekt een parallel tussen de kijk van een topleraar zoals jij en de kracht van het werk van een gelauwerde fotografe.

Het verhaal achter de foto’s

De foto bovenaan dit bericht werd 24 jaar geleden getrokken in een vluchtelingencentrum in Leiden. Almerisa was er een maand tevoren aangekomen uit Bosnië. Rineke Dijkstra bleef haar thuis opzoeken en nam om de twee jaar een nieuwe foto van haar, gezeten op een stoel. De voorlopig laatste foto in de reeks is er een van vorig jaar bij haar thuis in Rotterdam. In dit YouTube-filmpje van 2012 vertellen zowel de fotografe als haar subject er meer over. Tussendoor krijg je meer portretten te zien van het kind Almerisa dat zich tot puber en later tot volwassen vrouw ontwikkelt.

Lees verder over het intrigerende verband tussen de manier waarop een leraar naar het kind kijkt en een fotograaf op de Vlaamse blog Kleutergewijs.

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

kleuters, onderwijs, praktijk, psychologie

Tags