Agency: stem, keuze en eigenaarschap

Hilde Stroobants vertaalt agency naar de peuter- en kleuterklas. Met prikkelende voorbeelden illustreert ze hoe je zelfs kleine kinderen een betekenisvolle stem kan geven in hun onderwijs. Een uitdagende evenwichtsoefening voor goede juffen en meesters die zowel het individu en de groep als het kleuterinitiatief en hun eigen aanbod in balans willen houden.

Kleutergewijs

Het kind dat in staat is zijn of haar eigen mening te vormen, heeft het recht die mening vrijelijk te uiten in alle aangelegenheden die het kind betreffen, waarbij aan de mening van het kind passend belang wordt gehecht in overeenstemming met zijn of haar leeftijd en rijpheid. Zo staat het in het Kinderrechtenverdrag. In de toelichting wordt dat nog verder vertaald als kinderen ruimte bieden om inspraak en invloed te hebben, mee te praten, mee te denken en mee te doen. In het Engels heet dat in één woord: ‘agency’.  Kinderen hebben een gevoel van agency als ze weten dat ze invloed kunnen uitoefenen op wat er met en rondom hen gebeurt.

In Mondragon nemen ze agency ernstig, ook bij de hele kleintjes

Op bezoek in een kleuterschool (0-6 jaar) luister ik naar het enthousiaste verhaal van de directeur die toelicht hoe de kinderen zélf beslissen wanneer ze klaar zijn voor…

View original post 925 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: