Onderweg Graag Offline

Regelmatig schrijf ik stukken over dat men niet kan multitasken en wat, als men wel probeert dit toch te doen, de gevolgen hiervan kunnen zijn. Meestal gaat het over leren en hoe multitasken tot slechter leren leidt, maar deze keer niet. Bij dezen, dus, mijn excuses hiervoor maar ik vond/vind dit veel te belangrijk om niets te zeggen omdat het volgende ‘incident’ zou een schoolgaand kind kunnen zijn.

Ik werd getriggerd om deze korte blog te schrijven door twee dingen. Enerzijds las ik een bericht in de krant dat het aantal auto-ongelukken en zelfs het aantal doden in het verkeer na jaren van daling weer aan het toenemen is. Anderzijds las ik een interessant artikel  over hoe autobestuurders afgeleid worden door hun smartphones.

Eerst het krantenartikel dat op 12 oktober jl. in Trouw stond. Volgens het artikel, is er in de afgelopen 4 jaar sprake van een 27% toename van het aantal ‘incidenten’, namelijk van 20.458 in 2013 tot 25.963 vorig jaar. Men trekt daaruit geen conclusies over wat precies de oorzaak hiervan is, maar “ziet een verband met het toenemende gebruik van mobiele telefoons in de auto”. Men haalt in het artikel Amerikaans onderzoek aan waaruit blijkt dat “losse handelingen met de telefoon…het risico [van een ongeluk]…3,5 keer zo groot is ”als wanneer men rijdt zonder dergelijke handelingen en als het om texting gaat (bijvoorbeeld SMSen of Whatsappen) is de risico 10 keer zo groot. Mijns inziens is dit ontzettend zorgwekkend en reden genoeg om de telefoon uit te zetten als je gaat rijden.

En nu het wetenschappelijke artikel. Choudhary en Velaga modelleerden de effecten van afleiding door het gebruik van een mobieltje op de reactietijd van de bestuurder. Hieronder zie je wat zij vonden, namelijk een grote toename in reactietijd.

Als wij ervan uitgaan dat een bestuurder 130 km/uur rijdt (36,11 m/s), betekent dit dat gewoon kletsen (wat zij noemen simpel telefoneren) zorgt dat bestuurders een halve seconde later reageren (zoals remmen, of uitwijkten) dan dat zij reageren als zij niet aan het telefoneren zijn. Een eenvoudige rekensom leert ons dat in die halve seconde de auto 18 meter verder is! Uitgaande van een gemiddelde lengte van 4 meter, is dat 4,5 autolengtes later dan de auto voor je die misschien moet remmen. Als de bestuurder over ‘zaken’ zit te praten (wat zij noemen complex telefoneren), loopt dit op tot 0,85 seconden (en is de auto bijna 31 meter verder; iets minder dan 8 autolengtes). Dit neemt toe bij SMSen of Whatsappen tot bijna 57 meter en 63 meter bij simpel (<10 tekens) resp. complexe (≥10 tekens) berichten.

De volgende grafiek laat zien hoe waarschijnlijk het is dat de bestuurder een gebeurtenis die zich voor haar/hem afspeelt (e.g., iemand die tussen twee auto’s de straat op loop of een auto die de straat op rijdt vanuit een parkeerplek) niet waarneemt als een functie van tijd. Als je gewoon aan het autorijden bent (en dus niets anders erbij aan het doen bent), is de kans 0% dat je niets waarneemt in minder dan 2 seconden (dus 100% dat je binnen 2 seconden van het gebeurtenis het waarneemt). Bij een simpel gesprek is dit meer dan 4 seconden en bij een complex gesprek bijna 6 seconden. Met andere woorden, voor dat je 100% zeker bent dat iemand een gebeurtenis heeft waargenomen ben je 2 resp. 4 seconden verder!

Lieve mensen: Voor jullie eigen veiligheid en die van jullie passagiers, medeweggebruikers en onschuldige buitenstaanders: Houd in vredesnaam op met jullie GSM te gebruiken in de auto!

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

5 Reacties naar “Onderweg Graag Offline”

  1. Heel opmerkelijk dat dit inzicht nu pas écht doordringt. In 1992 plaatste Rijkswaterstaat langs de A28 borden met o.a. het opschrift: ‘Uw auto is geen kantoor”. Ook KPN – leverancier van autotelefoons – verspreidde vergelijkbare waarschuwingen.

    Daar werd veelal lacherig op gereageerd. Rijkswaterstaat gaat niet met zijn tijd mee. Met de introductie van de moderne autotelefoon is er immers veel mogelijk, dus waar maakt met zich druk om?
    Het antwoord komt 25 jaar later…

    Like

  2. Als je dan ook nog bedenkt dat menig appende scholier op een fiets zonder verlichting in het schemerdonker gezien denkt te worden (onder het mom: ik zie de auto, dan ziet hij mij ook), houd ik mijn hart vast hoe de cijfers er de komende jaren uit kunnen zien.

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: