Wablief, kleuterscholen hechten te veel belang aan leren? Een reactie op een krantenkop.

Als een Vlaamse kwaliteitskrant op de voorpagina over kleuteronderwijs schrijft, hoor ik blij zijn. Maar mijn pret was over na het lezen van de titel. Ik hoop dat in Nederland de journalisten kritischer zijn of dat er in de kranten op zijn minst wel ruimte is voor reacties.

Kleutergewijs

De kloof tussen kansarme en kansrijke kleuters

“Kleuterscholen hechten te veel belang aan leren“, zo stond het onlangs letterlijk op het voorblad van De Standaard. Daarmee werd de mening vertolkt van enkele onderzoekers van de universiteit Gent. Ze volgden enkele kansarme peuters gedurende hun eerste maanden in de peuterklas, en stelden vast dat die kansarme peuters nauwelijks aan bod kwamen in rijke gesprekken. Dat is een probleem. Het heeft alles te maken met de kloof tussen kansarme en kansrijke kinderen die we in ons Vlaams onderwijs maar moeilijk kunnen dichten. Als het in het Nederlandse kleuteronderwijs lukt om die kloof een beetje te verkleinen, dan kunnen wij in Vlaanderen toch niet achterblijven. Dus wat kunnen we doen?

Verschillende voorstellen van de onderzoekers lijken me weloverwogen, maar met eentje ben ik het niet eens, en laat die nu net een krantenkop halen: de idee dat kansarme kleuters het beter…

View original post 575 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: