Nog niet zo heel lang geleden plaatste ik op mijn blog een interessante MIT-studie die toonde dat de aanwezigheid van laptops in de les voor minder leren zorgde, zelfs als je met het toestel enkel dingen kon doen die met de les te maken hebben. Nu wordt een nieuw artikel van Scientific American massaal gedeeld op Twitter met een gelijkaardige boodschap: laptops in de les hebben weinig voordelen, heel veel nadelen.

De aanleiding voor het artikel is dit onderzoek met resultaten die iedereen die ooit achteraan in een aula zat, wel zal herkennen: de meeste studenten zijn met hun laptops compleet andere dingen aan het doen dan wat voor de les relevant is. Op dat moment zijn ze dus aan het multitasken en dat is desastreus voor het leren.

Uit het onderzoek blijkt dat van de 100 minuten les, de laptopstudenten gemiddeld 40 minuten met compleet andere zaken bezig waren op hun computer en slechts 5 minuten met de les gerelateerd. Het is dus weinig verwonderlijk dat de studenten die de laptop bij zich hadden gemiddeld – vermoedelijk daardoor – slechtere punten behaalden.

Je zou nu kunnen zeggen dat dit slechts twee studies zijn, maar er is een pak meer. Zie hiervoor ook de links in het artikel in SA.

Wil dit zeggen dat we alle technologie uit onderwijs moeten bannen? Heel zeker niet. De boodschap is wel: er zijn momenten waarbij leerlingen en studenten best geen technologie om handen hebben zodat ze zich kunnen focussen. Maar er zijn ook genoeg studies die aantonen hoe technologie een meerwaarde kan hebben. Dat de lesgever hierin een stuk de regie op zich moet nemen, lijkt me ook aangewezen, studenten zullen hun eigen gebruik niet noodzakelijk correct inschatten. Meer nog: correct met technologie leren omgaan voor het leren, lijkt me een belangrijk leerpunt dat we in onderwijs moeten meegeven.

En oja, ook nog dit: geen laptops in de les wil ook niet zeggen dat er per definitie opgelet wordt. Er is ook nog een ander belangrijk punt: er moet goed les gegeven worden.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs, onderzoek