Nog niet zo heel lang geleden plaatste ik op mijn blog een interessante MIT-studie die toonde dat de aanwezigheid van laptops in de les voor minder leren zorgde, zelfs als je met het toestel enkel dingen kon doen die met de les te maken hebben. Nu wordt een nieuw artikel van Scientific American massaal gedeeld op Twitter met een gelijkaardige boodschap: laptops in de les hebben weinig voordelen, heel veel nadelen.

De aanleiding voor het artikel is dit onderzoek met resultaten die iedereen die ooit achteraan in een aula zat, wel zal herkennen: de meeste studenten zijn met hun laptops compleet andere dingen aan het doen dan wat voor de les relevant is. Op dat moment zijn ze dus aan het multitasken en dat is desastreus voor het leren.

Uit het onderzoek blijkt dat van de 100 minuten les, de laptopstudenten gemiddeld 40 minuten met compleet andere zaken bezig waren op hun computer en slechts 5 minuten met de les gerelateerd. Het is dus weinig verwonderlijk dat de studenten die de laptop bij zich hadden gemiddeld – vermoedelijk daardoor – slechtere punten behaalden.

Je zou nu kunnen zeggen dat dit slechts twee studies zijn, maar er is een pak meer. Zie hiervoor ook de links in het artikel in SA.

Wil dit zeggen dat we alle technologie uit onderwijs moeten bannen? Heel zeker niet. De boodschap is wel: er zijn momenten waarbij leerlingen en studenten best geen technologie om handen hebben zodat ze zich kunnen focussen. Maar er zijn ook genoeg studies die aantonen hoe technologie een meerwaarde kan hebben. Dat de lesgever hierin een stuk de regie op zich moet nemen, lijkt me ook aangewezen, studenten zullen hun eigen gebruik niet noodzakelijk correct inschatten. Meer nog: correct met technologie leren omgaan voor het leren, lijkt me een belangrijk leerpunt dat we in onderwijs moeten meegeven.

En oja, ook nog dit: geen laptops in de les wil ook niet zeggen dat er per definitie opgelet wordt. Er is ook nog een ander belangrijk punt: er moet goed les gegeven worden.

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Hanneke MaaierRick Jansensandervanacker Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Hanneke Maaier
Gast
Hanneke Maaier

“…er moet goed les gegeven worden.” – Wel nee…:-)

Rick Jansen
Gast
Rick Jansen

Het hangt in behoorlijke mate af van de vorm van de les en de functionaliteit van de laptop. Bij veelal klassikale activiteiten (wat nog steeds het gros van de lessen is in Nederland) worden de leerlingen niet geactiveerd. Hierdoor zullen ze veel sneller afgeleid zijn, middels mobiel laptop e.d. Maar dit is niet anders dan vroeger. Alleen toen spraken we over uit het raam kijken, posters op de muur etc. Het probleem ligt hem dan ook niet bij de laptop, maar bij de mogelijkheid tot afleiding. Zolang leerlingen niet ervaren dat de les ‘nuttig’ is, zullen zij ook niet gaan… Lees verder »

sandervanacker
Gast
sandervanacker

De gelegde relatie dat toelaten of zelfs inschakelen van laptops leidt tot minder punten, is niet verwonderlijk. Of dit ook noodzakelijk tot minder leren leidt, betwijfel ik. Volgzaamheid levert zeker het meeste punten op terwijl de beschikbaarheid van alternatieve informatiebronnen dat niet doet.

Category

onderwijs, onderzoek