Een van de krachtigste invloeden op het leren van onze leerlingen heet collective teacher efficacy, het geloof van een team in zichzelf dat ze het verschil kunnen maken. Maar steeds meer is er ook aandacht voor collective student efficacy. Hattie schreef er vorig jaar een boek mee over en ook ik schreef er een hoofdstuk over in een mooi boek over onderwijs dat ook nog gratis te downloaden is.

Beeld je eens in dat je klas leerlingen er in zouden geloven dat ze samen het verschil kunnen maken? Er zal wellicht net als bij collective teacher efficacy een zeker mate van inspraak nodig zijn. Er zal wellicht ook zeker ruimte moeten zijn om elkaar te leren kennen. Maar mag ik een zinnetje voorstellen dat een prachtig motto zou moeten zijn voor elke klas: “wij laten niemand achter”.

In een klas waar dit het motto is, helpen leerlingen elkaar, worden notities gedeeld, wordt er voor elkaar gezorgd. Niemand heeft er voordeel bij als iemand blijft hangen. Niemand heeft er voordeel bij als iemand struikelt.

Het klinkt bijna militair, maar het is vooral inzetten op het samen, het collectieve. En… er zijn vermoedens dat het ook nog wel eens het leren ten goede zou kunnen komen.

2.7 3 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs, pedagogiek