Join the conversation! 1 Comment

  1. Uit eerder onderzoek bleek al dat kleuters nieuwe woorden sneller leren wanneer men er een “causale” uitleg aan geeft: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2786819/
    Dus wanneer je (bij het tonen van een afbeelding) zegt dat een HARK dient om blaadjes en gras mee bij elkaar te brengen, dan zullen kleuters dat woordje sneller onthouden dan wanneer je zegt dat het bestaat uit een steel en een stuk met tandjes, zonder uitleg waarvoor het dient.

    Uit recenter onderzoek bleek dat kleuters in mindere of meerdere mate een “causale instelling” hebben. Het zijn dus niet allemaal “kleine wetenschappers” zoals Piaget hen noemde, ze zijn dat in verschillende mate (sommigen vragen bv. meer “waar dient het voor”, anderen meer “wat is het”). Die instelling bleek samen te hangen met de manier waarop moeders omgingen met hun kinderen: http://psycnet.apa.org/journals/dev/52/3/411/

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

onderzoek